Page 24 - MaSzeSz hírcsatorna 2019/4.
P. 24

megfogalmazva kezdetben olyan enzimek  „lötyög”, vagyis nem köti kémiailag szorosan
            léteztek, amelyek sokféle/többféle szubszt- a szubsztrátot, így hasonló kémia karakterű
            rát átalakítására voltak képesek. Az evolúciós  vegyületeknek lehetősége nyílik arra, hogy
            folyamatok eredményeként egyre kevesebb  alternatív szubsztrátként kötődjenek az en-
            szubsztrátot ismertek fel sajátjukként az en- zimen.  Az előzőkben leírtakat a szubsztrát
            zimek, de azt növekvő affinitással. A szelektív  szerinti promiszkuitás alapján szemlélteti a 4.
            nyomás növeli az enzim-specifitást, ha a ke- ábra.
            resztreakció (más szubsztráttal „folytatott vi-
            szony”) káros a sejtre. Ebben az esetben tehát  4. A TRANSZFORMÁCIÓS TERMÉKEK
            eggyel kevesebb szubsztrátot ismer majd fel
            az enzim. Ha a promiszkuitás adott esetben  A kometabolikus köztitermékek gyakran bioló-
            nem okoz változást fiziológiai szempontból,  giailag jobban bonthatók, mint az eredeti mo-
            akkor fennmaradhat, ezzel megkönnyítve  lekulák, így a további biotranszformáció során
            a mikoorganizmus számára az alkalmazko- beléphetnek a központi metabolikus útvona-
            dást a környezeti változásokhoz (Babtie és  lakra (Yi és Harper, 2007). Bizonyos esetekben
            mtsai, 2010)                                     azonban a kometabolizmus során képződő
                                                             molekulák toxikusabbak lehetnek, mint az alap-
            Ahhoz, hogy megértsük, miként jelenhet meg  vegyületek, így a mikroorganizmusok nem
            a promiszkuitás, figyelembe kell vennünk  tudják a továbbiakban hasznosítani azokat. Ez
            az enzimre vonatkozó alapvető követelménye- utóbbira példa a diatrizoát aerob bomláster-
            ket. A katalízis eléréséhez, a reakciósebesség  méke, a 3,5-diamino-2,4,6-triodobenzoesav,
            gyorsításhoz szükség van az átmeneti állapot  és a diklofenák kometabolikus biodegradáci-
            (TS) preferenciális stabilizálására, rögzítésé- ójából származó 5-OH-diklofenak-p-benzo-

            re az reagensek energia alapállapota fölött.  kinon-imin (Tran és mtsai, 2013b). Bizonyos
            Az enzimek ezt a stabilizálást a szubsztrátok  szervezetekre ezek ugyan toxikusak lehetnek,
            megkötésével és orientálásával érik el. Ezzel  de  mások  talán  képesek  mineralizálni.  Így
            elérhetővé teszik a funkciós csoportokat, il- a szerves mikroszennyezők kometabolikus
            letve biztosítják a megfelelő elektrosztatikus  biodegradációja új vegyületek (köztitermékek
            környezetet a reakcióhoz az enzim aktív he- / bomlástermékek) széles repertoárját kínálja
            lyén. Az aktív hely az evolúció során egy adott  a mikroorganizmusoknak (Quintana és mtsai
            mechanizmus elvégzéséhez „formálódott”.  2005; Khunjar és mtsai, 2011).
            Mivel azonban a legtöbb aktív helyen számos
            potenciális interakciós pont és több reaktív  A kometabolizmus a nem specifikus enzi-
            csoport van jelen, így az elvi lehetőség fenn- meik közreműködésével zajlik. Ilyen az am-
            áll alternatív reakciók katalizálására (Babtie és  mónia-monooxigenáz (AMO) enzim, amely
            mtsai, 2010). Egyszerűbben megfogalmazva  számos szerves szennyezőanyagot oxidál.
            az enzimek aktív helye/ kötőhelye gyakran  A heterotróf mikroorganizmusok esetében



           24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29