Page 58 - MaSzeSz hírcsatorna 2022/5.
P. 58
A mikroorganizmusok nem képesek tetszőle- A baktériumok olyan enzimeket termelnek, ame-
gesen nagy molekulák, vegyületek felvételére. lyek kijutnak a sejtből és a külvilágban (a baktérium
A sejtfal és a sejthártya fizikai akadályt jelent, környezetében) bontják le az óriásmolekulákat
amelyeken a tápanyagoknak át kell hatolni- olyan kis méretű molekulákra, amelyek már képe-
uk ahhoz, hogy a sejtbe bejussanak. A sejtfal sek a sejtbe bejutni, a sejten belüli enzimek pedig
„szűrőhatása” elsősorban méretbeli korlátozást befejezik a lebontást. Az előbbieket extracelluláris
eredményez, de kémiai szelektivitás is való- (sejten kívüli), az utóbbiakat intracelluláris (sejten
színűsíthető. Az oldott anyagok útját ténylege- belüli) enzimeknek nevezzük. Maga az enzim
sen a sejthártya korlátozza, melyek csak akkor kifejezés egy biokatalizátor molekulát jelöl, amely
képesek áthatolni rajta, ha valamilyen hajtóerő valamilyen kémiai reakciót gyorsít, segít elő. Jelen
fejti ki a hatását (koncentrációkülönbség, nyo- esetben az enzimek a lebontási folyamatokat
máskülönbség). A legtöbb molekula olyan katalizálják. Nagyon erős egyszerűsítéssel élve
specifikus szállítót igényel, amely a sejthár- feldarabolják, hasítják a molekulákat és ezzel ki-
tyában helyezkedik el. [4][5] A 2. ábra alapján jól sebb építőelemekre bontják. Az enzimek döntő
felmérhető a sejthártya és a sejtfal szűrőhatása. többségben fehérjék. A 3. ábran látható a kemé-
nyítőszemcsék lebontása legkisebb alkotóelemmé,
Hogyan tudja áthidalni a baktérium azt a prob- amely a glükózmolekula. Csupán a glükóz képes
lémát, hogy nagyobb molekulákat nem tud bejutni a baktériumba, ennél nagyobb részlete
közvetlenül elfogyasztani, mert azok nem ké- a keményítőmolekulának nem. A fehérjék eseté-
pesek a sejtbe bejutni? ben is hasonló a helyzet, mivel csak a fehérjéket
felépítő aminosavak juthat át a sejthártyán.
3.ábra A baktériumok enzimtípusai, az óriásmolekulák lebontása és bejutása a sejtbe
58