Page 58 - MaSzeSz hírcsatorna 2022/5.
P. 58

A mikroorganizmusok nem képesek tetszőle- A baktériumok olyan enzimeket termelnek, ame-
            gesen nagy molekulák, vegyületek felvételére.  lyek kijutnak a sejtből és a külvilágban (a baktérium
            A sejtfal és a sejthártya fizikai akadályt jelent,  környezetében) bontják le az óriásmolekulákat
            amelyeken a tápanyagoknak át kell hatolni- olyan kis méretű molekulákra, amelyek már képe-
            uk ahhoz, hogy a sejtbe bejussanak. A sejtfal  sek a sejtbe bejutni, a sejten belüli enzimek pedig
            „szűrőhatása” elsősorban méretbeli korlátozást  befejezik a lebontást. Az előbbieket extracelluláris
            eredményez, de kémiai szelektivitás is való- (sejten kívüli), az utóbbiakat intracelluláris (sejten
            színűsíthető. Az oldott anyagok útját ténylege- belüli) enzimeknek nevezzük. Maga az enzim
            sen a sejthártya korlátozza, melyek csak akkor  kifejezés egy biokatalizátor molekulát jelöl, amely
            képesek áthatolni rajta, ha valamilyen hajtóerő  valamilyen kémiai reakciót gyorsít, segít elő. Jelen
            fejti ki a hatását (koncentrációkülönbség, nyo- esetben az enzimek a lebontási folyamatokat
            máskülönbség). A legtöbb molekula olyan  katalizálják. Nagyon erős egyszerűsítéssel élve
            specifikus szállítót igényel, amely a sejthár- feldarabolják, hasítják a molekulákat és ezzel ki-
            tyában helyezkedik el. [4][5]  A 2. ábra alapján jól  sebb építőelemekre bontják. Az enzimek döntő
            felmérhető a sejthártya és a sejtfal szűrőhatása. többségben fehérjék. A 3. ábran látható a kemé-
                                                             nyítőszemcsék lebontása legkisebb alkotóelemmé,
            Hogyan tudja áthidalni a baktérium azt a prob- amely a glükózmolekula. Csupán a glükóz képes
            lémát, hogy nagyobb molekulákat nem tud  bejutni a baktériumba, ennél nagyobb részlete
            közvetlenül elfogyasztani, mert azok nem ké- a keményítőmolekulának nem. A fehérjék eseté-
            pesek a sejtbe bejutni?                          ben is hasonló a helyzet, mivel csak a fehérjéket
                                                             felépítő aminosavak juthat át a sejthártyán.






































            3.ábra A baktériumok enzimtípusai, az óriásmolekulák lebontása és bejutása a sejtbe



           58
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63