Page 63 - MaSzeSz hírcsatorna 2022/5.
P. 63

SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT






            Az rbKOI forrása lehet :                         képződnek (szén-dioxid, hidrogén, ammónia és
                                   [13]
                                                             kén-hidrogén mellett). [8][16]  Ez az első savtermelési
            •  a nyers szennyvíz rb KOI tartalma             fázis (acidogenezis = savképződés). Fermentatív
            •  szemcsés (és kolloid) komponensek (sbKOI)  savtermelésnek is nevezik, mert ugyanazok a fer-
                biológiai hidrolízise során képződő rbKOI  mentáló mikroorganizmusok termelik a savakat,
                (anaerob terek)                              amelyek a hidrolízishez a környezetbe bocsátják
            •  endogén sejt pusztulás (az iszap önemész- az extracelluláris enzimeket. Az illósavak közül
                tése) során képződő rbKOI                    legnagyobb mennyiségben ecetsav, propionsav és
            •  külső forrásból származó rbKOI (metanol,  vajsav keletkezik. A második savtermelési fázisban
                acetát, etanol, cukor, glicerol, kukorica szirup,  (acetogenezis = ecetsavképződés) a baktériumok
                melasz, különböző sörfőzési, desztillációs és  átalakítják ecetsavvá, hidrogénné és szén-dioxid-
                élelmiszeripari hulladékok) [14][15]         dá az első savtermelési fázisban képződött illó-
                                                             savakat. Az anaerob lebontási folyamat utolsó
            A nagy mennyiségű rbKOI-nak sem lehet fel- lépcsője a metántermelés (metanogenezis),
            hőtlenül örülni, hiszen az egyrészt a nitrifikációt  amely a szerves savak lebontásával valósul meg.
            gátolhatja, másrészt kis oxigénkoncentrációnál  Itt alakul át a fermentatív savtermelési szakaszban
            a baktériumok gyorsan elhasználják az oxigént  keletkező szén-dioxid és hidrogén is, amelyek
            a gyors szervesanyagforrás elégetésére. Ezzel  végül metánná transzformálódnak. Az anaerob
            nem kívánt anoxikus zóna alakulhat ki a levegőz- lebontási folyamat lépései valójában sem időben,
            tető medencékben, amely szepticitást (kén-hid- sem térben nem különülnek el egymástól, és
            rogén fejlődés) eredményezhet.                   sorendjük meghatározott.


            A rothasztókban alapvetően ugyanazok a folya- A VIZSGÁLATI PROTOKOLL FELÉPÍTÉSE ÉS
            matok zajlanak, mint a szennyvíztisztítás anaerob  AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE
            tereiben. A hidrolízis során az anaerob mikroor-
            ganizmusok extracelluláris enzimeket termelnek  Először azt kell eldöntenünk, hogy a hulladékot
            a komplex szerkezetű szervesanyagok lebontásá- a szennyvíztisztítási technológiában hasznosítjuk
            hoz, majd az egyszerű, kis méretű bomlásterméke- szénforrásként, vagy a rothasztóba tápláljuk és
            ket (pl. glükóz, amoniosavak) a mikoorganizmusok  bevonjuk a biogáztermelésbe. Az előbbi csak
            felveszik és sejten belül hasznosítják az intracellu- folyékony hulladék esetében merülhet fel. Ebben
            láris enzimek közreműködésével. A nagy méretű  az esetben teljes körű vizsgálatot végzünk, amely-
            molekulák ebben az esetben is szemcsések, míg  ben aerob és anaerob vizsgálatok is helyet kap-
            a kis méretű molekulák vízoldhatók és könnyeb- nak. Az eredmények alapján döntjük el, hogy hol
            ben hozzáférhetők. Tulajdonképpen egy anaerob  hasznosulhat leggazdaságosabban és a legkisebb
            táplálkozási lánc alakul ki, amelyben az egyik bak- kockázattal a hulladék. Szilárd (darabos) hulladékok
            tériumcsoport által létrehozott végterméket egy  esetében kizárólag anaerob bonthatósági tesztet
            másik baktériumcsoport képes hasznosítani, így  és a kiegészítő kémiai vizsgálatokat végezzük el.
            egyre egyszerűbb összetételű szerves anyagok
            jönnek létre. Mivel anaerob közegről van szó,  Az anaerob vizsgálatok körébe tartozik az eleveni-
            a baktériumok zöme fermentál és az anyagcse- szappal végzett légzésteszt (OUR = Oxigénfelvételi
            refolyamataik során szerves savak, alkoholok  ráta meghatározás) és a hígítási sorozattal elkészített



                                                                                                           63
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68