Page 61 - MaSzeSz hírcsatorna 2022/5.
P. 61

SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT






            A KOI biológiailag bontható (bKOI) frakcióját a szer- lehetőségét mutatja. A denitrifikáló baktériumok
            vesanyag-fogyasztó (~heterotróf) mikroorganiz- esetében ez kiemelten fontos, mivel a nitráteltá-
            musok képesek lebontani. A lebontási folyamatok  volítás a légzésen keresztül zajlik. Ha oxigén van
            során az sbKOI átalakul rbKOI formává, így a bak- jelen a közegben, akkor a baktériumok oxigént
            tériumok számára gyorsan hasznosíthatóvá válik. lélegeznek és nem nitrátot. Az rbKOI a táplálék
                                                             a denitrifikálók számára, amelyet oxigénnel vagy
            A szerves anyag átalakulása különböző lebontási  nitráttal oxidálnak („égetnek”) el.
            folyamatokon keresztül zajlik a levegőztetett és nem
            levegőztetett terekben. Az oxikus terekben, ahol mo- Az anarob terekben nincs jelen olyan mole-
            lekuláris oxigén (O ) van jelen, a baktériumok oxigén- kula, amelyet ellélegezhetnek a baktériumok.
                             2
            nel bontják le, azaz oxidálják a szerves tápanyagokat.  Ez a fermentációs folyamatok (erjedés) tere (5.
            Tulajdonképpen elégetik, mint az üzemanyagot.  ábra). Ebben a környezetben a szerves anyagok
            Ugyanaz a folyamat zajlik, mint az égés során, csak  biodegradációja során a vegyületek egy része
            több időt vesz igénybe (lassú égés). Azokat a bakté- oxidálódik, más része redukálódik. Sokféle szerves
            riumokat, amelyek oxigént lélegeznek aeroboknak  sav (ecetsav, propionsav, vajsav, hangyasav) és
            nevezzük. Ezekben a terekben elsősorban az rbKOI-t  alkohol termelődhet a vegyes savas erjedések
            fogyasztják a mikroorganizmusok.                 (acidogenezis) során. Ezek gyorsan bontható
                                                             vegyületek, vagyis az rbKOI mennyiségét gyara-
            Az anoxikus tereket nem levegőztetik a techno- pítják. Ezek alapján egy nagyon fontos következ-
            lógiában, de itt is oxidációs folyamatok zajlanak.  tetést vonhatunk le: ahhoz, hogy ne csökkenjen
            A baktériumok nem oxigénnel oxidálnak, hanem  az rbKOI mennyisége, hanem növekedjen, ana-
            főként nitráttal (NO ) vagy szulfáttal (SO ). Ez  erob környezetre van szükség, ahol fermentációs
                                                      2-
                                3-                   4
            az 5. ábran látható ún. anaerob légzők világa.  folyamatok zajlanak. A fermentáló baktériumok
            Ezek a baktériumok lélegeznek, de nem oxigént,  extracelluláris enzimei végzik el a közegben az ún.
            hanem valamilyen más oxidált vegyület (NO ,  hidrolízist is, az sb KOI átalakítását rbKOI-vá. Ezek
                                                          3-
            SO ). Fontos tudnunk azt is, hogy energetika- a baktériumok jelen vannak az anoxikus terekben
                2-
               4
            ilag a mikroorganizmusok számára az oxigén  is, de nem hidrolizálnak, hanem a jelen lévő rb-
            légzése a legkedvezőbb. Az elégetett/eloxidált  KOI-t hasznosítják. Csak anaerob körülmények
            szervesanyagból oxigénnel szabadul fel a legtöbb  között vetik be extracelluláris enzimkészletüket.  [4]
            energia. A nitrátlégzés kevésbé kedvező, a szulfáté   [6]  A fermentációs termékek minősége és aránya
            még kedvezőtlenebb. A szennyvízben jelenlévő  a lebontott tápanyagtípustól is függ. Szénhid-
            baktériumok 80% azonban fakultatív anaerob, azaz  rátok (pl. keményítő) biodegradációja esetén
            oxigén jelenlétében oxigént lélegzik, hiányában  főként propionsav és vajsav képződik, zsíroknál
            áttér például nitrátlégzésre. A fakultatív jelző a váltás  leginkább ecetsav és propionsav.   (1. táblázat)
                                                                                               [8]

                              Tápanyagtípus                              Fermentációs Termékek
             Szénhidrátok                                    Főként propionsav, vajsav, tejsav, etanol
             Fehérjék                                        Főként ammónia, szén-dioxid, hidrogén, kén-hidrogén, han-
                                                             gyasav, ecetsav, propionsav, vajsavak, valeriánsav, tejsav, etanol

             Zsírok és olajok                                Főként ecetsav, propionsav, hidrogén
            1.táblázat A tápanyagtípusok és a lebontásuk során képződő legfontosabb fermentációs termékek [8]



                                                                                                           61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66