Page 27 - MaSzeSz hírcsatorna 2025/1.
P. 27

SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT














































            2. ábra  A baktériumok sejthártyája és sejtfala (a sejthártyán kívüli rétegek), amelyek akadályozzák a nagy
            molekulák bejutását a sejtbe. (Gram-pozitív és Gram-negatív a baktériumok két nagy csoportja, amelyet
            a festődési tulajdonságaik alapján különítenek el.) [5]

            a sejtbe bejutni, a sejten belüli enzimek pedig  is hasonló a helyzet, mivel csak a fehérjéket
            befejezik a lebontást. Az előbbieket extracel- felépítő aminosavak juthatnak át a sejthár-
            luláris (sejten kívüli), az utóbbiakat intracel- tyán. [1][4][7]
            luláris (sejten belüli) enzimeknek nevezzük.  Az intracelluláris és az extracelluláris enzi-
            Maga az enzim kifejezés egy biokatalizátor  mek is a sejtben termelődnek. Az intracellu-
            molekulát jelöl, amely valamilyen kémiai re- láris enzimek a sejten belül fejtik ki hatásukat,
            akciót gyorsít, segít elő (katalizál). Jelen eset- az extracelluláris enzimek viszont kijutnak
            ben az enzimek a lebontási folyamatokat  a sejtből. A baktérium környezetében talál-
            katalizálják. Nagyon erős egyszerűsítéssel  ható óriásmolekulák  szemcsés, darabos
            élve feldarabolják, hasítják a molekulákat és  formájúak. Ezekből az extracelluláris enzi-
            ezzel kisebb építőelemekre bontják. Az en- mek segítségével, a lebontási folyamatok
            zimek döntő többségben fehérjék. A 3. áb- során vízben oldható, egyszerű szerkezetű
            ran látható a keményítőszemcsék lebontása  molekulák képződnek, amelyek már képesek
            legkisebb alkotóelemmé, amely a glükózmo-         bejutni a sejtbe. Az extracelluláris enzimek
            lekula. Csupán a glükóz képes bejutni a bak- termelése és az óriásmolekulák egységekre
            tériumba, ennél nagyobb részlete a kemé- bontása több órát vehet igénybe. A folyamat
            nyítőmolekulának nem. A fehérjék esetében  időtartamát növeli, hogy az enzimek mindig





                                                                                                           27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32