Page 27 - MaSzeSz hírcsatorna 2025/1.
P. 27
SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT
2. ábra A baktériumok sejthártyája és sejtfala (a sejthártyán kívüli rétegek), amelyek akadályozzák a nagy
molekulák bejutását a sejtbe. (Gram-pozitív és Gram-negatív a baktériumok két nagy csoportja, amelyet
a festődési tulajdonságaik alapján különítenek el.) [5]
a sejtbe bejutni, a sejten belüli enzimek pedig is hasonló a helyzet, mivel csak a fehérjéket
befejezik a lebontást. Az előbbieket extracel- felépítő aminosavak juthatnak át a sejthár-
luláris (sejten kívüli), az utóbbiakat intracel- tyán. [1][4][7]
luláris (sejten belüli) enzimeknek nevezzük. Az intracelluláris és az extracelluláris enzi-
Maga az enzim kifejezés egy biokatalizátor mek is a sejtben termelődnek. Az intracellu-
molekulát jelöl, amely valamilyen kémiai re- láris enzimek a sejten belül fejtik ki hatásukat,
akciót gyorsít, segít elő (katalizál). Jelen eset- az extracelluláris enzimek viszont kijutnak
ben az enzimek a lebontási folyamatokat a sejtből. A baktérium környezetében talál-
katalizálják. Nagyon erős egyszerűsítéssel ható óriásmolekulák szemcsés, darabos
élve feldarabolják, hasítják a molekulákat és formájúak. Ezekből az extracelluláris enzi-
ezzel kisebb építőelemekre bontják. Az en- mek segítségével, a lebontási folyamatok
zimek döntő többségben fehérjék. A 3. áb- során vízben oldható, egyszerű szerkezetű
ran látható a keményítőszemcsék lebontása molekulák képződnek, amelyek már képesek
legkisebb alkotóelemmé, amely a glükózmo- bejutni a sejtbe. Az extracelluláris enzimek
lekula. Csupán a glükóz képes bejutni a bak- termelése és az óriásmolekulák egységekre
tériumba, ennél nagyobb részlete a kemé- bontása több órát vehet igénybe. A folyamat
nyítőmolekulának nem. A fehérjék esetében időtartamát növeli, hogy az enzimek mindig
27