Page 30 - MaSzeSz hírcsatorna 2025/1.
P. 30

1. táblázat  Az anaerob közegben zajló lebontási folyamatok legfontosabb szerves termékeinek
            összefoglaló táblázata [6][7][8]

             Név                    Képlet                   Név                      Képlet
             aceton                 CH COCH                  kapronsav                CH (CH ) COOH
                                       3      3                                          3   3 4
             acetaldehid            CH CHO                   metán                    CH
                                       3                                                 4
             borostyánkősav         COOH(CH ) COOH           metanol                  CH OH
                                              2 2                                        3
             butanol                CH (CH ) CH OH           metil-etil-keton         C H COCH
                                       3   2 2  2                                      2  5     3
             propionaldehid         C H CHO                  propanol                 CH CH CH OH
                                     2  5                                                3  2   2
             ecetsav                CH COOH                  propionsav               CH CH COOH
                                       3                                                 3  2
             etanol                 CH CH OH                 tejsav                   CH CH(OH)COOH
                                       3  2                                              3
             formaldehid            CH O                     vajsav                   CH (CH ) COOH
                                       2                                                 3   2 2
             hangyasav              HCOOH                    valeriánsav              CH (CH ) COOH
                                                                                         3   2 3
             További fermentációs termékek: fumársav, almasav, ornitin,citrulin, piroszőlősavak (indol-piroszőlősav), me-
             til-merkaptán, vajsavak (α-keto-vajsav, α- és β-metil-vajsav), glutaminsav, formamid, δ-amino-valeriánsav,
             alaninsav, glicin, indol-propionsav, indol, fenol, p-krezol, p-hidroxi-fenil-ecetsav, p-hidroxi-fenil-akrilsav,
             p-hidroxi-fenil-tejsavak stb.













































           5. ábra  Az oxidációs-redukciós potenciál (ORP) és a hozzá kapcsolható biológiai folyamatok a szennyvíztisztítás
           során. A savképződési fázis (fermentáció) -100 mV alatt valósulhat meg.






           30
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35