Page 30 - MaSzeSz hírcsatorna 2025/1.
P. 30
1. táblázat Az anaerob közegben zajló lebontási folyamatok legfontosabb szerves termékeinek
összefoglaló táblázata [6][7][8]
Név Képlet Név Képlet
aceton CH COCH kapronsav CH (CH ) COOH
3 3 3 3 4
acetaldehid CH CHO metán CH
3 4
borostyánkősav COOH(CH ) COOH metanol CH OH
2 2 3
butanol CH (CH ) CH OH metil-etil-keton C H COCH
3 2 2 2 2 5 3
propionaldehid C H CHO propanol CH CH CH OH
2 5 3 2 2
ecetsav CH COOH propionsav CH CH COOH
3 3 2
etanol CH CH OH tejsav CH CH(OH)COOH
3 2 3
formaldehid CH O vajsav CH (CH ) COOH
2 3 2 2
hangyasav HCOOH valeriánsav CH (CH ) COOH
3 2 3
További fermentációs termékek: fumársav, almasav, ornitin,citrulin, piroszőlősavak (indol-piroszőlősav), me-
til-merkaptán, vajsavak (α-keto-vajsav, α- és β-metil-vajsav), glutaminsav, formamid, δ-amino-valeriánsav,
alaninsav, glicin, indol-propionsav, indol, fenol, p-krezol, p-hidroxi-fenil-ecetsav, p-hidroxi-fenil-akrilsav,
p-hidroxi-fenil-tejsavak stb.
5. ábra Az oxidációs-redukciós potenciál (ORP) és a hozzá kapcsolható biológiai folyamatok a szennyvíztisztítás
során. A savképződési fázis (fermentáció) -100 mV alatt valósulhat meg.
30