Page 86 - MaSzeSz hírcsatorna 2023/2.
P. 86

mutatják, hogy a zsírok által a csatornahá- a következtetésre jutottunk, hogy a mintába
            lózatokban okozott problémák tudatossága  felvett kis- és közepes méretű élelmiszeripa-
            független a munkaköröktől vagy pozíciótól,  ri egységek általában nem voltak tisztában
            és azt, hogy a válaszadók többsége (74%)  az olaj- és zsírforrások környezetkárosítási
            ismeri a zsírok helytelen kezelésének ha- hozzájárulásának mértékével, ezáltal korlá-
            tásait. A kockázati rangsorolási megközelí- tozva a hatás minimalizálására rendelkezés-
            tés alkalmazása kimutatta, hogy a hulladék  re álló magatartási és technológiai lehetősé-
            sütőolajból származó kibocsátások kocká- gekre való reagálási képességüket. Az ebben
            zata alacsony, és hogy a zsírok, olajok és  a tanulmányban kidolgozott kockázati rang-
            zsiradékok kibocsátásának csökkentésére  sor felhasználható az üzemek zsír, olaj és
            alkalmas magatartásformák ismertek (pl:  zsiradék kibocsátásának csökkentésére
            a tányérok előöblítése, valamint a sütők és  és mérséklésére irányuló erőfeszítésekre.
            az elszívó páraelszívók tisztítása). Kritikus,
            hogy az üzemek 69%-a nem rendelkezett                              Összeállította: Garai György,
            semmilyen eszközzel a zsírok, olajok és                                 fordítás: Tompos Ágnes
            zsiradékok kibocsátásának kezelésére. Arra
   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91