Page 86 - MaSzeSz hírcsatorna 2023/2.
P. 86
mutatják, hogy a zsírok által a csatornahá- a következtetésre jutottunk, hogy a mintába
lózatokban okozott problémák tudatossága felvett kis- és közepes méretű élelmiszeripa-
független a munkaköröktől vagy pozíciótól, ri egységek általában nem voltak tisztában
és azt, hogy a válaszadók többsége (74%) az olaj- és zsírforrások környezetkárosítási
ismeri a zsírok helytelen kezelésének ha- hozzájárulásának mértékével, ezáltal korlá-
tásait. A kockázati rangsorolási megközelí- tozva a hatás minimalizálására rendelkezés-
tés alkalmazása kimutatta, hogy a hulladék re álló magatartási és technológiai lehetősé-
sütőolajból származó kibocsátások kocká- gekre való reagálási képességüket. Az ebben
zata alacsony, és hogy a zsírok, olajok és a tanulmányban kidolgozott kockázati rang-
zsiradékok kibocsátásának csökkentésére sor felhasználható az üzemek zsír, olaj és
alkalmas magatartásformák ismertek (pl: zsiradék kibocsátásának csökkentésére
a tányérok előöblítése, valamint a sütők és és mérséklésére irányuló erőfeszítésekre.
az elszívó páraelszívók tisztítása). Kritikus,
hogy az üzemek 69%-a nem rendelkezett Összeállította: Garai György,
semmilyen eszközzel a zsírok, olajok és fordítás: Tompos Ágnes
zsiradékok kibocsátásának kezelésére. Arra