Page 84 - MaSzeSz hírcsatorna 2024/1.
P. 84

esetet” feltételezve kerültek paraméterezés- hogy a tisztítás alatt álló tartályból elfolyó mo-
            re, ami az esetek jelentős részében hosszabb  sóvíz tiszta. A korábbi laboratóriumi mérése-
            és energiaigényesebb tisztítást eredményez  ink, mint pH, vezetőképesség és zavarosság
            a feltétlenül szükségesnél.                       mérés nem adtak azonnali választ (hiszen nem
            Az adaptív mosási folyamat - amely a kutatás  online működnek) a tartály belső tisztaságára
            tárgyát képezte - azt jelenti, hogy a tartály- vonatkozóan. Ezek a mérések, mégha online,
            tisztítási folyamat reflektál bizonyos mosás  in situ mérések is lennének, sem lennének
            közben mért paraméterekre, ezáltal lehetővé  alkalmasak a rendkívül változatos tisztítandó
            válik, hogy a tisztítási eljárás csak addig tart- anyagminőségek analitikai szintű vizsgálatára.
            son, amíg a tartály az elvárt tisztasági, minő- Projektünk eredményeképpen olyan újszerű,
            ségi állapotba nem kerül.                         folytonosan működő, automatikus elemző
            Az adaptív mosási technológia kidolgozásá- módszer és technológia jött létre, amivel az el-
            nak fő kihívása annak kidolgozása volt, hogy      folyó mosóvizet elemezve 100%-os biztonság-
                                                              gal jelezhető, hogy a tartály tiszta.
            •  melyek azok a paraméterek, amelyek  A kutatás kiterjedt arra is, hogy milyen az idő-
                alapján a tartály higiéniai minősége min- beni kapcsolat, azaz az időkésés az analitikai
                den kétséget kizáróan ellenőrizhető;          mérés és a tartály megfelelő tisztasága között.
            •  hogyan lehet ezen paramétereket ipari kö- Ugyanis az elfolyó víz paraméterinek mért
                rülmények között, megbízhatóan mérni;         értékei és az élelmiszer tartály abban a pilla-
            •  milyen célértékeket kell ezen paraméte- natban létező tisztasága közötti függvénykap-
                reknek felvennie ahhoz, hogy a tisztítási  csolatot is meg kellett állapítani ahhoz, hogy
                folyamatot elkészültnek lehessen minő- az új méréstechnológia optimalizálni legyen
                síteni,                                       képes a mosótechnológia komponenseinek
            •  hogyan lehet biztosítani, hogy utólag  működését.
                visszakereshetően rendelkezésre álljon  A fentiek eredményeképpen születhetett
                a megfelelő kezelési eljárást bemutató  meg egy olyan komplex rendszer, ami méri
                adatsor minden egyes tisztításhoz?            a tartályok tisztasága szempontjából kritikus
                                                              paramétereket, a mérésekre ható kulcs  té-
            A fentiek megválaszolására indított tudomá- nyezők figyelembevételével kompenzálja
            nyos vizsgálat kiterjedt a vizsgált alkalmazási  és a megfelelő függvényszerű kapcsolatok
            területen használható mérési módszerekre és  mentén értelmezi a mért adatokat és a feldol-
            mérőrendszerekre, illetve az eltérő elő áruk  gozott adatok alapján úgy irányítja a mosási
            technológiára gyakorolt hatására, illetve ma- folyamatot, hogy az a lehető legalacsonyabb
            gába foglalta a mosószerek elemzését is, ahol  energia felhasználás mellett működjön amel-
            egyrészt cél volt a minél teljesebb mértékű  lett, hogy biztosítja, hogy a tartályok minden
            biológiai lebomlás, másrészt a hatékony al- esetben 100%-osan tiszták legyenek az eljá-
            kalmazás.                                         rás végére.
            Kutatásunk során sikerült olyan adekvát analiti- Az adaptív mosási folyamat azt eredmé-
            kai módszert kidolgozni és integrálni a mosási  nyezi, hogy az egyes mosási fázisok csak
            technológiába, mely egyértelműen mutatja,  a szükséges ideig és feltétlenül szükséges





           84
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89