Page 8 - MaSzeSz hírcsatorna 2023/2.
P. 8

a rendszerben, kisebb mértékben hangyasav,  és egy szénatomos (C1) egyszerű szerves
            tejsav és valeriánsav. [3] A két savtermelő fá-   vegyületeket hasznosítók (metilotróf meta-
            zis alatt képződő fermentációs termékeket az  nogének). [3]

            1. táblázatban foglaltuk össze.                   Mikrobiológiai oldalról megközelítve árnyaltabb
            Az anaerob tápláléklánc utolsó láncszeme  a helyzet. Az ecetsav bontására nem képes
            a metántermelés, azaz a szerves savak degra- metántermelőket illetjük hidrogenotróf kifeje-
            dációja, ill. redukciója metánig. A szerves anya- zéssel, mivel mindegyikük képes hidrogénből
            gok lebontása során keletkező szén-dioxid egy  és szén-dioxidból metán létrehozására. Azon-
            része ugyancsak részt vesz ebben a folyamat- ban egyéb szubsztrátjaik is lehetnek: etanol,
            ban és metánná konvertálódik. A metántermelő  hangyasav, metanol, metilaminok és a metán
            baktériumokat a szakirodalom általában három  tiolok. Az utóbbi C1 vegyületek felhasználó-
            csoportba sorolja a hasznosított szubsztrátok  it nevezik metilotróf metanogéneknek. Ezek
            szerint: hidrogén-hasznosító metánterme- nem különülnek el élesen a hidrogenotrófok-
            lők (hidrogenotróf metanogének), ecet- tól, mivel a körülményektől függően képe-
            sav-hasznosítók  (acetotróf  metanogének)  sek lehetnek a szubsztrátok közötti váltásra.

            1. táblázat A savtermelő fázisok (acidogenezis és acetogenezis) fontosabb fermentációs termékeinek
            összefoglaló táblázata. A harmadik oszlopban jelöltük, hogy az adott termék hasznosítható-e a metántermelők
            számára. [1][2][5]

                     FERMENTÁCIÓS TERMÉK                   KÉMIAI KÉPLET           METANOGÉN HASZNOSÍTÁS

                          Szén-dioxid                           CO2                           +
                         Szén-monoxid                           CO                            +

                           Hidrogén                             H2                            +
                           Ammónia                              NH3                       + (N-forrás)
                         Kén-hidrogén                           H2S                       +/- (S-forrás)
                     Metanol (metil-alkohol)                  CH3OH                           +

                          Metil-amin                          CH3NH2                          +
                       Etanol (etil-alkohol)                CH3-CH2-OH                        +
                      Hangyasav (formiát)                     HCOOH                           +
                        Ecetsav (acetát)                     CH3COOH                          +
                          Propionsav                       CH3CH2COOH                         -
                        Vajsav (butánsav)                CH3CH2CH2COOH                        -
               Valeriánsav (pentánsav, propilecetsav   CH3CH2CH2CH2COOH                       -
                           Kapronsav                      CH3(CH2)4COOH                       -

              Borostyánkősav (szukcinát, butándisav)   HOOC–CH2–CH2–COOH                      -
                Tejsav (laktát, 2-hidroxipropánsav)      CH3-CH(OH)-COOH                      -
                    További fermentációs termékek: butanol, fumársav, almasav, ornitin,citrulin, piroszőlősavak
                  (indol-piroszőlősav), metil-merkaptán, vajsavak (α-keto-vajsav, α- és β-metil-vajsav), glutaminsav,
               formamid, δ-amino-valeriánsav, acetaldehid, alaninsav, glicin, indol-propionsav, indol, fenol, p-krezol,
                           p-hidroxi-fenil-ecetsav, , p-hidroxi-fenil-akrilsav, p-hidroxi-fenil-tejsavak stb.




            8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13