Page 8 - MaSzeSz hírcsatorna 2023/2.
P. 8
a rendszerben, kisebb mértékben hangyasav, és egy szénatomos (C1) egyszerű szerves
tejsav és valeriánsav. [3] A két savtermelő fá- vegyületeket hasznosítók (metilotróf meta-
zis alatt képződő fermentációs termékeket az nogének). [3]
1. táblázatban foglaltuk össze. Mikrobiológiai oldalról megközelítve árnyaltabb
Az anaerob tápláléklánc utolsó láncszeme a helyzet. Az ecetsav bontására nem képes
a metántermelés, azaz a szerves savak degra- metántermelőket illetjük hidrogenotróf kifeje-
dációja, ill. redukciója metánig. A szerves anya- zéssel, mivel mindegyikük képes hidrogénből
gok lebontása során keletkező szén-dioxid egy és szén-dioxidból metán létrehozására. Azon-
része ugyancsak részt vesz ebben a folyamat- ban egyéb szubsztrátjaik is lehetnek: etanol,
ban és metánná konvertálódik. A metántermelő hangyasav, metanol, metilaminok és a metán
baktériumokat a szakirodalom általában három tiolok. Az utóbbi C1 vegyületek felhasználó-
csoportba sorolja a hasznosított szubsztrátok it nevezik metilotróf metanogéneknek. Ezek
szerint: hidrogén-hasznosító metánterme- nem különülnek el élesen a hidrogenotrófok-
lők (hidrogenotróf metanogének), ecet- tól, mivel a körülményektől függően képe-
sav-hasznosítók (acetotróf metanogének) sek lehetnek a szubsztrátok közötti váltásra.
1. táblázat A savtermelő fázisok (acidogenezis és acetogenezis) fontosabb fermentációs termékeinek
összefoglaló táblázata. A harmadik oszlopban jelöltük, hogy az adott termék hasznosítható-e a metántermelők
számára. [1][2][5]
FERMENTÁCIÓS TERMÉK KÉMIAI KÉPLET METANOGÉN HASZNOSÍTÁS
Szén-dioxid CO2 +
Szén-monoxid CO +
Hidrogén H2 +
Ammónia NH3 + (N-forrás)
Kén-hidrogén H2S +/- (S-forrás)
Metanol (metil-alkohol) CH3OH +
Metil-amin CH3NH2 +
Etanol (etil-alkohol) CH3-CH2-OH +
Hangyasav (formiát) HCOOH +
Ecetsav (acetát) CH3COOH +
Propionsav CH3CH2COOH -
Vajsav (butánsav) CH3CH2CH2COOH -
Valeriánsav (pentánsav, propilecetsav CH3CH2CH2CH2COOH -
Kapronsav CH3(CH2)4COOH -
Borostyánkősav (szukcinát, butándisav) HOOC–CH2–CH2–COOH -
Tejsav (laktát, 2-hidroxipropánsav) CH3-CH(OH)-COOH -
További fermentációs termékek: butanol, fumársav, almasav, ornitin,citrulin, piroszőlősavak
(indol-piroszőlősav), metil-merkaptán, vajsavak (α-keto-vajsav, α- és β-metil-vajsav), glutaminsav,
formamid, δ-amino-valeriánsav, acetaldehid, alaninsav, glicin, indol-propionsav, indol, fenol, p-krezol,
p-hidroxi-fenil-ecetsav, , p-hidroxi-fenil-akrilsav, p-hidroxi-fenil-tejsavak stb.
8