Page 12 - MaSzeSz hírcsatorna 2023/2.
P. 12

követni a biogáztermelést, és a rögzített adatok  csapvíz és a tesztelni kívánt szubsztrát tölti ki
            vezeték nélkül, infravörös hullám útján beolvas- együttesen. Ezek aránya mérésről-mérésre
            hatók. Az adatsorok a mérések közben, illetve  változhat. Az üvegedényeket az ún. „fejjel” zár-
            végén számítógépre menthetők, majd Excel  juk le. Egynyílású üvegek esetén ez az egyet-
            programmal feldolgozhatók. A mérés indítása,  len zárható rész. A beoltott mintákkal töltött,
            a mért adatok beolvasása és a mérésbeállítá- lezárt mérőedényeket 37° C hőmérsékleten
            sok aktualizálása is a kontrollerrel történik.    inkubáljuk standard módon 5 napig, sötétben
                                                              (3. ábra). Az 5 napos mérésidőtől eltérhetünk,
            Mint fentebb említettük, a mérések összeállítá- ha a rothasztó tartózkodási idejét szeretnénk
            sát több szempontból is optimalizálni kell, mi- modellezni. Az üvegreaktorok tartalmát mág-
            vel a nyomásérzékelő fejek mérési tartománya  neses keverőbabák és indukciós keverőlapok
            komoly korlátozást jelent. A mérési tartomány  segítségével folyamatosan mozgásban tartjuk.
            elméletben <500 hPa, de a gyakorlatban ez  Érdemes az iszapot a vizsgálatok előtt 1 na-
            inkább <350 hPa. A nyomásváltozás a mérés  pig éheztetni, vagyis a rothasztóból kiemelt
            során negatív tartományban is mozoghat.  mennyiséget  szubsztrát  rátáplálása  nélkül
            A vizsgálatok körülményeit úgy kell alakítani,  37°C-on termosztálni, így kiküszöböljük a rot-
            hogy a nyomásváltozás-görbék ezen a szűk  hasztókba táplált könnyen bomló szubsztrá-
            mérési tartományon belül maradjanak. A rot- tok méréstorzító hatását. Az éhezés során
            hasztott iszap mennyiségének helyes megvá- az iszap saját szerves anyagát bontja, azaz
            lasztása melett a vizsgált szubsztrát adagolt  endogén fázisba kerül. A biomassza egy része
            mennyisége is hosszas előtesztelések során  elpusztul, és tápanyagként szolgál az életben
            optimalizálható. Az üvegedényeket megnyitni  maradó biomasszahányad számára. Nincs
            csak a vizsgálat lezárásával lehet, hiszen azok  szükség éheztetésre, ha nincs ko-fermentá-
            zárt rendszerként működnek. Ebből követ- ció az üzemben.
            kezik, hogy ez a rendszer alapvetően szaka- Többféle szubsztrát adagolási módszert alkal-
            szos rátáplálással működtethető, azaz a vizs- mazhatunk.
            gálat elején, egyetlen alkalommal adagolunk
            szubsztrátot az iszaphoz.                         1. KOI-alapú (Kémiai Oxigénigény) adagolás
            Többnyílású üvegedények használata esetén  –  Egyszerű  gázhozam  meghatározásnál
            az egyik csonkba, a szeptumos csavar alá gu-        üvegenként 500 mg KOI-ekvivalens min-
            mikosarat illesztünk (2. ábra), a másikat pedig     tamennyiség adagolása optimális. Belső
            csak a szeptummal zárjuk le. Az üvegedénye-         kontrollként glükózt használunk, amely-
            ket – ebben az esetben is – még a bemérés           nek szakirodalomból ismert a gázhozama
            előtt a rothasztók (gáz) mintavevő csonkján ke-     (0,75 Nliter / g glükóz). Ebben az esetben
            resztül biogázzal töltjük fel. Nitrogéngáz hasz-    készítünk vakot (csak iszap és csapvíz), egy
            nálata esetén a gázzal az üveg a bemérés után       kontrollt (iszap, víz és 500 mg KOI glükóz)
            is átmosható, a két oldalsó csonkon keresztül.      és egy minta (iszap, csapvíz és 500 mg
            Az üvegek 1000 mL-es össztérfogatából 400           KOI-ekvivalens minta) bemérést. A gázho-
            mL a mintatérfogat, 600 mL a gáztér. A 400          zamot a glükóz által produkált nyomásvál-
            mL-es mintatérfogatot a rothasztók iszapja,         tozáshoz viszonyítva számoljuk. (4. ábra)





           12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17