Page 37 - MaSzeSz hírcsatorna 2025/1.
P. 37

SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT






            összetétel jellemző a rothasztó után kinyert  növekszik. Ezek a folyamatok nem az összes
            csurgalékvizekre is.                              nitrogén mennyiségét változtatják meg, hanem
            A denitrifikáló szervezetek jellemző VFA pre- a nitrogén hozzáférhetősége változik meg.
            ferenciája [98]:                                  A nitrogéneltávolításhoz szükséges szén-
            ecetsav > vajsav > propionsav > valeriánsav.      mennyiséget belső és külső forrásból is pó-
            Azonban a közösségszerkezet alkalmazkod- tolhatják az üzemeltetők. Belső forrásként
            hat a rendszeres illósavadagoláshoz, így a vaj- hidrolizált eleveniszapot/nyersiszapot, kül-
            savval táplált közösségben az Actinobacteria  ső forrásként egyszerű szerves vegyületeket
            és a Chloroflexi baktériumtörzsek részesedési  (esetsav, etanol, metanol), bonyolultabb szer-
            aránya – a talajokhoz hasonlóan – növekedett  kezetű, tiszta vegyületeket (keményítő), ipari
            [99]. Illetve az illósav minősége más fontos  szennyvizeket, fermentációs csurgalékvizeket,
            mikroorganizmus csoportok (foszforakkumu- mezőgazdasági hulladékanyagokat (rizsszal-
            lálók, glikogénakkumulálók) törzsösszetételét  ma) és gáznemű szénforrásokat (metán, csak
            is befolyásolja [100][101][102][103].             közvetett forrás) alkalmazhatnak.
                                                              Az iszapkezelés részeként működő sűrítési
            ÖSSZEFOGLALÁS                                     és víztelenítési lépéseknél többféle csur-
            A denitrifikációhoz elengedhetetlen a meg- galékvíz keletkezik. Az anaerob közegben
            felelő mennyiségű, könnyen hasznosítható  (rothasztók, fermentálók, hulladéklerakók)
            szerves szubsztrát (rbKOI) jelenléte, amely a   zajló hidrolízis során sok egyszerű szerves
            szennyvíztisztító telepek jelentős hányadában  molekula (illósavak, volatile fatty acids VFA)
            nem áll rendelkezésre. A denitrifikációs folyama- képződik, amely könnyen fogyasztható
            tokhoz szükséges szubsztrátmennyiség mindig  a denitrifikálók számára. Ezek az egyszerű
            az eltávolítandó nitrátkoncentráció függvénye.  szerves savak nem közvetlenül az óriásmo-
            Fontos elv, hogy a baktériumsejtek C:N aránya  lekulák (fehérjék, cellulóz stb.) enzimatikus
            3,8 – 9,5 között változik, és baktériumoknak  bontásából származnak, hanem a lebontást
            a szaporodásuk során ugyanezt az arányt kell  végző biomassza anyagcseretermékei (sav-
            reprodukálniuk újra meg újra. A tisztítóműbe  képződés). Nevezhetjük fermentációnak
            beérkező nyers szennyvíz akár tartalmazhatja is  (erjedés) is a folyamatot. Az illósav frakció
            a megfelelő mennyiségű és minőségű könnyen  az rbKOI része, és olyan vegyületek alkotják,
            hozzáférhető szerves szénforrást, de gyakran  mint az ecetsav, a propionsav, a vajsav, vale-
            a szennyvíz C/N aránya nem megfelelő (<20)  riánsav. Általánosságban 2-6 szénatomszá-
            ehhez. Ebben az esetben túl nagy az eltávolítan- mú (C2-C6) molekulák. A denitrifikáló szer-
            dó nitrogénmennyiség a hozzá társuló szénfor- vezetek jellemző VFA preferenciája: ecetsav
            rások mennyiségéhez képest. A hosszú csator- > vajsav > propionsav > valeriánsav. A csur-
            nahálózatban lejátszódó biokémiai folyamatok  galékvizek valójában a belső szénforrások
            a relatív szénforráshiányt erősítik, hiszen az rb- részét képezik. Meg kell jegyeznünk, hogy
            KOI mennyisége csökken és a bomló szerves- ezek a csurgalékvizek is általában kedvezőt-
            anyagokból felszabaduló ammónia mennyisége  len C:N aránnyal jellemezhetők.


                                                      REFERENCIÁK





                                                                                                           37
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42