Page 43 - MaSzeSz hírcsatorna 2023/3.
P. 43

SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT





                             •    Az első rövid, bevezető szakasz a komposztálás során
                             •    A mikroorganizmusok optimális körülmények közé kerülnek és nagy sebességgel sza
                             •    porodni kezdenek
                             •    A hőmérséklet gyorsan emelkedik az intenzívvé váló anyagcsere hatására
                             •    A szakasz hossza általában néhány óra, esetleg 1–2 nap.
                             •    Jelentősége a gyakorlat és az elmélet szempontjából elhanyagolható



                            •   A szakasz kezdetén a szerves anyag lebontásáért olyan mezofil mikroorganizmusok fele-
                                lősek, melyek hőmérsékleti optimuma 25–30 °C. Ezek intenzív anyagcseréjének köszön-
                                hetően a hőmérséklet folyamatosan emelkedik (pl. Pseudomonaceae, Erythrobactera-
                                ceae, Comamonadaceae, Enterobacteriaceae, Streptomycetaceae, Caulobacteraceae).
                                Ezek a mikroorganizmusok egyszerű cukrokat, aminosavakat és lipideket fogyasztanak.
                            •   A mezofil mikroszervezetek száma 45 °C-ig növekszik, de 50 °C felett már tömegesen
                                pusztulnak el. 55 °C felett már csak tartós formáik (spóra) maradnak fenn. Mindez 12–24
                                órát igényel.
                            •    A mezofil mikroflóra pusztulásával párhuzamosan gyorsan szaporodnak a termofil (hő-
                                kedvelő) mikroorganizmusok, amelyek hőmérsékleti optimuma 50–55 °C között van.
                                Bizonyos fajok azonban 75 °C-on is aktívak maradhatnak. A sugárgombák (Actionobac-
                                teria) felszaporodása jellemző (pl. Thermoactinomycetacea, Thermomonosporaceae,
                                Pseudonocardiaceae)
                            •    A termofil mikroorganizmusok enzimei komplex molekulák (cellulóz, hemicellulóz, pro-
                                tein, esetleg lignin) bontására képesek.
                            •   75 °C felett már nem zajlanak biológiai folyamatok, hanem a tisztán kémiai folyamatok
                                jellemzőek.
                            •    A mezofil mikroorganizmusok anyagcseréje által termelt hő biztosítja a termofilok igé-
                                nyeinek megfelelő hőmérsékletet. A mezofilok szervesanyag-átalakító tevékenysége so-
                                rán a tápanyagok jobban hozzáférhetővé válnak a termofil mikroorganizmusok számára.



                             •    Akár több hétig is eltarthat.
                             •    A hőmérséklet jelentősen csökken, ezért lehűlési szakasznak is nevezik.
                             •    A mezofil mikroorganizmusok újrakolonizálják a közeget
                             •    A maradék cukorvegyületek, cellulóz és hemicellulóz bontása zajlik
                             •    A mikroorganizmusok elkezdik a nehezen bontható lignin bontását. A folyamat során
                                mono-, di- és trifenol vegyületek keletkeznek, amelyek öszszekapcsolódásából épülnek
                                fel a humuszanyagok.





                             •   Érési szakasznak is nevezik
                             •   A szerves anyag humifikálódása jellemzi, amely a komposzt sötét színét eredményezi.
                             •   A komposzt hőmérséklete tovább csökken.
                             •   Elsősorban pszikrofil baktériumok és penészgombák működnek közre az érési folya-
                                matokban, melyek hőmérsékleti optimuma 15–20 °C.
                             •   Jelentősen nő a sugárgombák száma. Ez a komposztérettség indikátora is lehet.




                                         4. ábra  A komposztálás szakaszai [4][5]



                                                                                                           43
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48