Page 43 - MaSzeSz hírcsatorna 2023/3.
P. 43
SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT
• Az első rövid, bevezető szakasz a komposztálás során
• A mikroorganizmusok optimális körülmények közé kerülnek és nagy sebességgel sza
• porodni kezdenek
• A hőmérséklet gyorsan emelkedik az intenzívvé váló anyagcsere hatására
• A szakasz hossza általában néhány óra, esetleg 1–2 nap.
• Jelentősége a gyakorlat és az elmélet szempontjából elhanyagolható
• A szakasz kezdetén a szerves anyag lebontásáért olyan mezofil mikroorganizmusok fele-
lősek, melyek hőmérsékleti optimuma 25–30 °C. Ezek intenzív anyagcseréjének köszön-
hetően a hőmérséklet folyamatosan emelkedik (pl. Pseudomonaceae, Erythrobactera-
ceae, Comamonadaceae, Enterobacteriaceae, Streptomycetaceae, Caulobacteraceae).
Ezek a mikroorganizmusok egyszerű cukrokat, aminosavakat és lipideket fogyasztanak.
• A mezofil mikroszervezetek száma 45 °C-ig növekszik, de 50 °C felett már tömegesen
pusztulnak el. 55 °C felett már csak tartós formáik (spóra) maradnak fenn. Mindez 12–24
órát igényel.
• A mezofil mikroflóra pusztulásával párhuzamosan gyorsan szaporodnak a termofil (hő-
kedvelő) mikroorganizmusok, amelyek hőmérsékleti optimuma 50–55 °C között van.
Bizonyos fajok azonban 75 °C-on is aktívak maradhatnak. A sugárgombák (Actionobac-
teria) felszaporodása jellemző (pl. Thermoactinomycetacea, Thermomonosporaceae,
Pseudonocardiaceae)
• A termofil mikroorganizmusok enzimei komplex molekulák (cellulóz, hemicellulóz, pro-
tein, esetleg lignin) bontására képesek.
• 75 °C felett már nem zajlanak biológiai folyamatok, hanem a tisztán kémiai folyamatok
jellemzőek.
• A mezofil mikroorganizmusok anyagcseréje által termelt hő biztosítja a termofilok igé-
nyeinek megfelelő hőmérsékletet. A mezofilok szervesanyag-átalakító tevékenysége so-
rán a tápanyagok jobban hozzáférhetővé válnak a termofil mikroorganizmusok számára.
• Akár több hétig is eltarthat.
• A hőmérséklet jelentősen csökken, ezért lehűlési szakasznak is nevezik.
• A mezofil mikroorganizmusok újrakolonizálják a közeget
• A maradék cukorvegyületek, cellulóz és hemicellulóz bontása zajlik
• A mikroorganizmusok elkezdik a nehezen bontható lignin bontását. A folyamat során
mono-, di- és trifenol vegyületek keletkeznek, amelyek öszszekapcsolódásából épülnek
fel a humuszanyagok.
• Érési szakasznak is nevezik
• A szerves anyag humifikálódása jellemzi, amely a komposzt sötét színét eredményezi.
• A komposzt hőmérséklete tovább csökken.
• Elsősorban pszikrofil baktériumok és penészgombák működnek közre az érési folya-
matokban, melyek hőmérsékleti optimuma 15–20 °C.
• Jelentősen nő a sugárgombák száma. Ez a komposztérettség indikátora is lehet.
4. ábra A komposztálás szakaszai [4][5]
43