Page 9 - MaSzeSz hírcsatorna 2019/4.
P. 9

SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT














            – az amerikai NÉBIH és ÁNTSZ vegyesintéz- a nyersvízben (különösen ott, ahol a nyersvíz
            ménye) folytatott kérdőíves felmérést arról,  felszíni víz eredetű) a nano- és pikogram/l
            hogy az átlag amerikai fogyasztó mitől fél  tartományban fordulnak elő és közegész-
            az élelmiszerekben? A válaszadók a következő  ségügyi kockázatuk rendkívül alacsony, ám
            sorrendet jelölték meg: 1. peszticid (növény- eltávolításuk nagyon költséges lenne (fejlett
            védőszer) maradványok, 2. vírusok és bak- oxidációs és membránszűrési műveletekkel).
            tériumok, 3. koleszterin, 4. zsírok, 5. magas  Mégis, a már bemutatott társadalmi félelmek
            energia (szénhidrát) tartalom. Nem meglepő  nyomán az várható, hogy a belátható jövőben
            módon a megalapozott, statisztikailag iga- a hatóságok lépni kényszerülnek.
            zolt sorrend ennek pontosan az ellenkezője,
            gondoljunk csak az ipari társadalmak elhízott,  Szennyvíz oldalról egyszerű a képlet: az ipa-
            szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő  ri és kommunális szennyvíztisztító telepek
            tömegeire. A fenti sorrend azonban mégis- az utolsó olyan pontok (védőbástyák), ahol
            csak tükrözi az átlagember félelmeit és ezt  érdemben be lehet avatkozni a pontszerű ki-
            nem hagyhatjuk figyelmen kívül akkor, amikor  bocsátások ellenőrzésével. Itt még viszony-
            a hazai vízbiztonság kérdéseit feszegetjük és  lag magas koncentrációkban találhatjuk meg
            kezeljük. Ezzel együtt a félelmi sorrend két  ezeket az anyagokat (pl. acetaminofen: 10-
            listavezetője valóban nem érzékelhető, tehát  20 ezer nanogram/l; difenilhidramin 3-4 ezer
            a laikus fogyasztó ebben a tekintetben logiku- nanogram/l, ösztron 100 nanogram/l) ám
            san ítél, mert a vegyileg szennyezett húst nem  egy molekuladzsungelbe ágyazottan, a nyers
            tudja színre-szagra megkülönböztetni a bio- szennyvízben. Biológiai úton történő eltávo-
            élelmiszertől,  miközben  világosan  érzékeli  lításuk nehézkes – mivel mellettük a szeny-
            a különbséget a csirkemell és a tokaszalonna  nyvízben számos, és magas koncentrációjú,
            között, illetve vélhetőleg meg tudja ítéli azok  biológiailag könnyen bontható szubsztrát ta-
            frissességét és fogyaszthatóságát.               lálható, - fotóoxidációjuk, membránszűrésük
                                                             pedig bonyolult és költséges technológiát
            A települési vízgazdálkodás területén a mikro- igényel. A szennyvíztelepek feladatait nagy-
            szennyező anyagok problematikáját illetően  ban segítené a folyékony lakossági hulladé-
            elmondhatjuk, hogy a vízkezelés tekintetében  kok szelektív gyűjtése (legalább a vizeletvonal
            „bármely” anyagot el tudunk távolítani és határ- leválasztása a többi szennyvíz típusról), aho-
            érték alatt tartani, ennek azonban ára van, amit  gyan azt néhány skandináv és svájci közintéz-
            a mindenkori fogyasztónak kell(ene) megfi- ményben már bevezették. Ennek megvalósí-
            zetnie. Ezért óvakodnak még a leggazdagabb  tásához szükség van a lakosság nevelésére,
            országokban is határértékeket megszabni pl.  környezettudatos hozzáállásának erősítésére.
            a gyulladásgátló szerek, vagy a röntgenkont- Ez utóbbi legfeljebb ha részben lehet a vízi
            raszt anyagok ivóvízben megengedett maxi- közmű szolgáltatók feladata.
            mális értékeire. Ezek gyógyszermaradványok



                                                                                                            9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14