Page 41 - MaSzeSz hírcsatorna 2017/1.
P. 41

SZAKMAI - TUDOMÁNYOS ROVAT













             7.         Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) (naftalinok, antracén,         c, e, f, g
                        fluoantracén, pirén, benzpirén, krizén stb.)
             8.         Halogénezett alifás szénhidrogének (diklóretilén, diklóretán,           a, d, f, g
                        triklóretilén, kloroform stb.)
             9.         Szerves savak (humin, fulvo- és ligninszulfonsav)                       b, c, d, g
             10.        Növényvédő-szerek: klórozott szénhidrogének, szerves foszfor-           d, e, f
                        sav észterek, triazinok, DDT és származékai, aldrin, eldrin, összes
                        HCH, triazinok, foszforsav észterek stb.
             11.        Aldehidek, fertőtlenítőszerek és ketonok (metil-etil keton)             a, c, d, f, g

             12.        Benzol és alkil-benzolok (BTEX) (benzol, toluol, xilol, i-propil ben- a, c, d, f, g
                        zol, i-propil toluol stb.)

             13.        Merkaptánok, szerves szulfidok                                          a, c, e, f, g
             14.        Amin-vegyületek: dimetil-amin, dimetil formamid                         a, c, e, f, g
             15.        Nitrilek                                                                e, f, g
             16.        Poliakrilamid és származékai                                            c, e, f, g
             17.        Algatevékenységből származó metabolitok                                 b, f, g
             18.        Egyéb vegyületek (piridin, piridin-bázisok glikolok, terahidro-furán  b, c, f, g
                        stb.)


            Jelmagyarázat:        “a” könnyen illó, levegőztetéssel vízből kihajható
                                  “b”  kicsapatással  eltávolítható
                                  “c”  adszorpcióra  hajlamos
                                  “d” biológiailag nehezen bontható
                                  “e”  biocidok
                                  “f” humán toxikológiai veszély
                                  “g” íz és szagrontó anyagok





                                                             4. A toxikus anyagok hatása az
                                                             eleveniszapos rendszerre

            Az osztályozás ugyan kissé önkényesnek tű- Felmerül a kérdés, hogy a toxikus anyagok
            nik, de tartalmazza azokat a fontosabb vegyü- milyen hatást fejtenek ki az eleveniszapos bio-
            let csoportokat, amelyek a humán toxikológi- lógiai rendszerre?
            ai szempontból is veszélyesek.









                                                                                                           41
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46