Page 58 - MaSzeSz hírcsatorna 2021/1.
P. 58
SZERVES MIKROSZENNYEZŐK A VIZEKBEN
KNISZ JUDIT
A modern társadalom hatalmas mennyiségben
használja a szintetikus, szerves anyagok széles
körét, felhasználásuk széles spektrumot ölel
fel az élelmiszer-termeléstől és -tartósítástól
kezdve az ipari termelésen át a humán- és ál-
latgyógyászatig. A második világháború óta
az antropogén eredetű kémiai szerek száma
drasztikusan emelkedett. A vegyi anyagok hasz-
nálatával párhuzamosan számos anyag káros
hatására is fény derült.
A lakosság egyre tudatosabb, nő az igény a ter-
mészet és az egészség meg¬védésére, egy-
re többen ismerik fel, hogy csökkenteni kell
a kémiai szennyezések mértékét. Mindemellett
fontos megtalálni az egészséges egyensúlyt
az ember által létrehozott mesterséges anya- A Víztudományi Kar gondozásában megjelent
gok használata és környezetünk egészségének könyv nem csak a témával most ismerkedő
fenntartása között. Ehhez kellő ismerettel kell olvasónak nyújt segítséget, de a szakemberek
rendelkeznünk a minket körülvevő környezetről számára is hasznos összefoglaló mű.
és a benne található szennyező anyagokról,
köztük az utóbbi időben komoly aggodalma- A könyv digitális formában, ingyen elérhető
kat okozó szerves mikroszennyezőkről. Jelen a Víztudományi Kar weboldalán.
tankönyv célja, hogy összefoglalja a legfrissebb,
szerves mikroszennyezőkkel kapcsolatos isme- A tankönyv az EFOP-3.6.1-16-2016-00025 pro-
reteket, és átfogó, objektív forrásul szolgáljon jekt (A vízgazdálkodási felsőoktatás erősítése
a szerves mikroszennyezőkkel kapcsolatos leg- az intelligens szakosodás keretében) támoga-
újabb tudományos eredményekről. tásával készült.
58