Page 22 - MaSzeSz hírcsatorna 2019/3.
P. 22

csoporthoz képest orto-helyzetben lévő klór  bomlásakor – mint az a 6.ábrán látható - há-
            atom könnyebben eltávolítható, mint a meta-  rom különböző szerkezetű diklórbenzol szár-
            vagy para-helyzetben lévő. A reduktív de-ha- mazékok keletkezhetnek.
            logénezési vizsgálatoknál többségében ve-
            gyes baktérium tenyészeteket alkalmaztak.
            A klórozott aromás vegyületek anaerob át-
            alakulása a különböző baktériumok szoros
            kapcsolatától függ:


            •  a szigorúan anaerob baktériumoknak ana-
                erob vagy reduktív körülményre van szük-
                sége;
            •  az anaerob baktériumok által igényelt elekt-
                ron donorok lehetnek más anaerob bakté- 6.ábra. A hexaklór-benzol anaerob de-klórozási folyamata
                riumok metabolizmusának végtermékei;
            •  a CP-k biológiai lebomlásának mérgező ter- A klórfenolok és származékaik bakteriális le-
                mékei más baktériumok által eliminálhatók. bontása


            A CP-k lebomlását számos tényező befolyásolja:  Parte et al. (2017) vizsgálataik alapján bizonyos
                                                             mikrobákat, baktériumokat, aktinomicétákat
            •  a CP kémiai szerkezete;                       és gombákat találtak alkalmasnak a klórozott
            •  a megfelelő mikroba kiválasztása;             peszticidek, a poliklórozott difenilek, a poli-
            •  a környezeti tényezők (hőmérséklet; pH;  ciklusos aromás szénhidrogének és a szerves
                redoxpotenciál; puffer-kapacitás).           foszfor vegyületeket lebontására. [A pesztici-
                                                             dek mikrobiális remediációja (helyreállítás)
            A fungicid hatású hexaklórbenzol anaerob  költséghatékonyabb, mint a fizikai módsze-
            de-klórozási folyamatát a 6.ábra mutatja be  rek használata]. A peszticideket a baktériumok
            (Sims et al., 1991). Az ábrán látható, hogy  főbb nemzetségébe tartozó mikroorganiz-
            a de-halogénezési folyamat első lépése során  musok – a Bacillus Pseudomonas, Flavobac-
            egy klór atom lehasítása után pentaklór benzol  terium, Moraxalla, Acinetobacter, Arthrobac-
            képződik. Ezt követően két különböző útvo- ter, Aerobacter és az Alkaligens – képesek
            nalon mehet végbe a bakteriális lebontás fo- bontani. A peszticid degradációs potenci-
            lyamata. Az első lebontási úton 1,2,3,5- tetrak- állal rendelkező gombák közé tartozik a Fu-
            lórbenzol, majd 1,3,5- triklórbenzol keletkezik.  sarium, az Aspergilus niger és a Penicillium.
            A második lebontási úton a penta-klórbenzolt  Az Actinomycetes baktériumok közül a Strep-
            követően 1,2,4,6- tetraklórbenzol, majd 1,2,4-  tomycetes sikeresen bontja a peszticideket.
            triklórbenzol képződik. A triklórbenzol további



           22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27