Page 18 - MaSzeSz hírcsatorna 2018/3.
P. 18
is a szennyvíziszapban, csakis egyéb „hulla- a technológia változatossága miatt érthető
dékként” kerülhet a rothasztóba. Ilyen esetben is. A szennyvíziszapnak valamennyi kompo-
a lökésszerű terhelésük a gyors ecetsavvá ala- nenséből a rothasztásnál metán keletkezik, de
kulás révén hirtelen lesavanyodást okozhat, eltérő sebességgel és hozammal. Talán leg-
ami a metanizáció befékezését vonhatja maga fontosabb közülük a fehérje, hiszen a nitro-
után a termelődő gáz széndioxid tartalmának génje nélkül az anaerob mikroorganizmusok
az egyidejű emelkedésével. Megjegyzendő sem tudnak szaporodni. Nagy mennyisége
ugyanakkor, hogy a cellulóz lebontása igen ugyanakkor a szaporodást már zavarja, külö-
lassú, míg a lignin gyakorlatilag lebonthatatlan. nösen, ha a pH megnövekedésekor szabad
ammóniává alakul, s a sejtekbe jutva mérgez.
Elég jó a bonthatóság tekintetében a szenny- Emellett fontos, hogy a fehérje lebomlásakor
víztisztítás mikroorganizmusainak a szenny- keletkező gáz metánhányada (80 %) mesz-
víziszapba kerülő extracelluláris terméke sze nagyobb, mint a szénhidrátoknál (50 %)
(EPS), poliszacharidja is. Talán részben igaz illetőleg a zsíroknál (70 %). A fehérjék lebom-
ez a hasonlóan jelentkező sejtfalanyagokra is. lásának további problémája azonban, hogy
Egyébként mindegyikük tartalmaz nitrogén- annak során felületaktív hatású lipoproteinek
vegyületeket is. A rothasztásra kerülő vegyes keletkeznek, amelyek túlzott koncentráció-
iszapban ugyanakkor talán mégis az élő sej- ban a rothasztó habzását is eredményezhetik.
tek sejtközi állományának a fehérje tartalma A fehérjék lebomlása ugyanakkor elég lassú
a legnagyobb hányadú. Ennek a hidrolízise, és eléggé korlátozott (50 % körüli).
fermentálhatóvá válása közepes sebességű.
A zsírok és nagyobb molekulatömegű, emlí- A zsírok, olajok közepes mértékben, de las-
tett szénhidrátok a hidrolizáló mikroorganiz- sabban bomlanak, ami azért szerencsés, mert
musok exoenzimjeinek hatására aprózódnak, a hosszabb szénláncú szerves savak keletke-
válnak a fermentálhatók, a savképzők részére zését, felhalmozódása így nem veszélyes.
igazán hozzáfélhetőkké, átalakíthatóvá. A zsí- A lakossági szennyvíziszapok rothasztásánál
rok ugyanakkor a glicerin észter megbontása nem is szokott a zsírtartalom gondot okoz-
után béta-oxidációval rövidülnek, s válnak ha- ni, ellenben ha külső forrásból lökésszerűen
sonlóan a savtermelők alapanyagává (Öllős et nagy mennyiségben jut az a rothasztóba,
al., 2010; Koch et al. 2015). a hosszú szénláncú zsírsavak (átmeneti ter-
mék) koncentrációjának a megemelkedése
A primer és szekunder iszapok keverékében befékezheti a metanizációt. Ilyenkor a legjobb
a zsírok, szénhidrátok, fehérjék arányát mint a betáplálás leállítása, s a rendszer jó átkeve-
láthattuk a korábbi adatokból, igen széles tar- rése (lehetőség szerinti hígítása a már kirot-
tományokkal jellemzik, ami az alapanyag és hasztott iszappal, ha ilyen rendelkezésre áll).
18