MASZESZ

Jurta workshop egy kicsit másképp

Junior Workshop egy kicsit másképp

Az idei Junior Workshop (2022.11.05) keretében egy új dologgal próbálkoztunk. A forum színház eszközét használtuk fel ismert szakmai problémák feldolgozására. A közelítés elsősorban kommunikációs, pszichológiai hátterű feladatok megoldását segíti, de melyik szakmai problémának nincsen kommunikációs oldala?

 

A foglalkozást a JURTA számára Tasnádi-Sáhy Péter színházrendező tartotta, aki 12 éve dolgozik leginkább erdélyi kőszínházakban rendezőként és dramaturgként. A civilekkel való munkában a nagyváradi Szigligeti Színház ifjúsági programjainak mentoraként szerzett gyakorlatot, Bocsárdi László osztályában végzett és Augusto Boal-nak a fórumszínház kifejlesztőjének tanítványával Geo Britto-val gyűjtött tapasztalatokat.

 

A felkínált témák közül a résztvevők végül az esővízgyűjtés és a csapvíz/ásványvíz-fogyasztás szembeállítása feladatokat választották. Mindkét témát külön csapat dolgozta ki. A technika, melyet a nyugat-európai felsőoktatásban rendszeresen alkalmaznak, új szemszögből, közösség építésre is alkalmas módon, színházi módszerekkel közelíti meg a felvetett kérdést. Színházi jeleneteket építve modellezzik a konfliktus rendszert, ütköztetik az érveket, a távolságtartó szakmai problémamegoldást a való élet keretei közé idézve. A jeleneteket többször újrajátszva keressük a megoldást a krízis feloldására.

 

Az így szerzett tapasztalatok alkalmasak arra, hogy a probléma kezelését célzó stratégia alapját képezzék (Például: az ásványvíz cégek kommunikációját támadni érdemes, kimenekülve a részben irracionális részben túlzó érvek elleni védekező pozícióból, az esővízgyűjtésnél a biztonságra kell helyezni a hangsúlyt és a konkrét anyagi hasznot, megtérülést számszerűsíteni).

 

A játszva gondolkodás serkenti az aktivitást, a megoldás-keresés nem ragad meg elméleti síkon, cselekvésre serkent.

 

Rózsa Bálint

vizes plakat

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2021.évi működésünk támogatói