MASZESZ

Ha tenger a célod… - Dulovics Junior Szimpózium és Osztrák-magyar nemzetközi junior workshop

Vízre tesszük a jövőt! – hirdeti a MaSzeSz Junior Tagozat jelmondata, mert a víz életet ad, a víz a jövő, a vízkorszakot éljük! Elemi érdekünk és kötelességünk fenntartani! A vízért tehát érdemes megmozdulni és köveket megmozdítani. Testünk több mint 50%-a víz, de vajon mire használjuk? Egy „dézsában” ázunk és pocsolyásodunk? Vagy jó célok felé mozdulunk? Erednek-e belőlünk patakok? Összekapaszkodunk-e folyamokká? A langyos dézsa elkorhad, és posványos tartalma szétfolyik. Egy bármily kicsiny patak, ha nemcsak fröcsög, de kitartóan bukdácsol a jó irányba, akkor eget karcoló sziklákon törhet utat!


Tízre vesszük a jövőt! – hiszen idén 10 éve volt a MaSzeSz első junior szimpóziuma. Éppen Dr. Patziger Miklóssal nosztalgiáztunk visszaemlékezve a 2010. évi szimpóziumra az Ybl Miklós Főiskolán (ma Ybl Miklós Építéstudományi Kar), amit Prof. Somlyódy László nyitott meg azután, hogy Patziger Miklós megelőző években szerzett akkori junior IWA tapasztalatait hazai fórumra adaptálták. A következő 5-6 évben Miklós koordinációjával zajlott a MaSzeSz Junior Szimpóziumok megrendezése, amelyet számos nagy formátumú kolléga támogatott, így pl. Dr. Dulovics Dezső és Prof. Dr. Dulovics Dezsőné, Dr. Juhász Endre, Dr. Jobbágy Andrea, Dr. Kárpáti Árpád, Boda János, Kovács Károly, és igen hosszú lenne még a sor... A Somlyódy professzor elnöksége alatt megkezdett, a vizes utánpótlás megjelenésére és támogatására irányuló aktivitás és építkezés töretlenül és nagy erőkkel folytatódott Kovács Károly elnöksége alatt is. A rendezvény előadói díjai között értékes külföldi lehetőségek is megjelentek, ezek bekapcsolták a fiatalokat a nemzetközi vízkeringésbe. A MaSzeSz Titkárság és eddigi titkárainak áldozatos munkája is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a rendezvény egy patinás hazai junior konferenciává fejlődjön, ami ma már hagyomány. 2017-18. óta a MaSzeSz Junior Tagozattal ezt folytattuk Sinka Attila főtitkár és Lehőcz Anita titkársági asszisztens segítségével és a MaSzeSz elnökség támogatásával.


A mára Dulovics Junior Szimpóziumnak nevezett idei konferencián, március 5-én 13 magas színvonalú előadást hallhattunk tehetséges fiatal kollégáktól, négy szekcióba sorolva (Szennyvíztisztító telepek, Korszerű szennyvíztisztítási technológiák és bioszenzorok, Vízellátó rendszerek, Vízminőség-szabályozás). A 15 perces előadásokat idén oly pezsgő kérdezz-felelek követte, hogy a szekció levezető elnökök feladata leginkább a vitaidő betartatása, és számos kérdés/megjegyzés kávészünetekbe való átterelése volt. Az előadásokat közönségszavazás követte, majd rövid „Dézsa-vü” és „Jurta-jakuzzi”, amiben mozgásba és folyamokká fejlődésre hívtuk szakmai közösségünket:


Ha tenger a célod, köveken bukdácsoló, langyos dézsákat elsöprő és másokkal folyamokká fejlődő patak legyél, ne lábvizes pocsolya!

 

A sok színvonalas előadás közül az elismert szakemberekből álló zsűri (Homola Anett, Dr. Buzás Kálmán, Dubei Tibor, Dr. Patziger Miklós) döntése alapján kiválasztott legjobbak értékes díjazásban részesültek három kategóriában, valamint a közönség is díjazott a következők szerint:
• Lóránt Bálint (BME ABÉT): Biodegradálható szervesanyag-tartalom meghatározása mikrobiális üzemanyagcella alapú bioszenzorok segítségével – tudományos díj, előadói részvétel a 12th IWA Eastern European YWPs Conference rigai rendezvényére, amelyre májusban kerül sor
• Huzsvár Tamás (BME HDR Tanszék): Ivóvízhálózatok topológia optimalizációja – innovációs díj, teljeskörű IFAT részvétel a KSB Hungary Kft. felajánlásából a cég csapatával.
• Derján Dávid (Investchem Kft.): Gázanalizátoros szabályozás kis és közepes méretű szennyvíztelepeken – üzemeltetést támogató megoldások díj, részvétel a MaSzeSz idénre tervezett bécsi szennyvíztisztító telep látogatásán, és egy szabadon választott szakmai napján.
• Do Thi Huyen Trang (BME KKFT): Ipari hulladékvizek kezelése desztillációs és pervaporációs eljárás kombinálásával és Wéber Richárd (BME HDR Tanszék): Ivóvízhálózatok sebezhetősége – közönségdíj, hétvége 4 fő részére Lázbércen az ÉRV Zrt. felajánlásából.

 

 

Juniorszimpozium2020small
A Szimpózium díjazottjai (balról jobbra): Wéber Richárd, Huzsvár Tamás, Do Thi Huyen Trang, Derján Dávid, Lóránt Bálint (és Dr. Bakos Vince, a MaSzeSz JurTa elnöke)


Idén először, a szimpózium másnapján, március 6-án a MaSzeSz JurTa és az IWA YWPs Austria közös szervezésében egy nemzetközi interaktív kommunikációs workshop került megrendezésre többségében magyar és osztrák, valamint néhány fő lengyel és szlovák fiatal, összesen 24 fő számára. A profi trénerek (Varga Gabriella és Trembeczki Péter) intenzív képzési napot tartottak angol nyelven a széleskörűen használható kommunikációs készségek fejlesztésére. A közös esti vacsorát másnap délelőtt egy jó hangulatú városnézés követte a Budai Várban.
Az előkészítő program bizottság (Dr. Clement Adrienne, Dr. Buzás Kálmán), a szervezőtársak, a zsűri, és a szekció levezető elnökök mellett külön köszönet illeti a rendezvények és a MaSzeSz JurTa szponzorait.

Aranyfokozatú támogatóink voltak: Donauchem Kft., KSB Hungary Kft, és TORAY Hungary Kft. A MaSzeSz JurTa 2020. évi működését támogatja a SUEZ. Emellett köszönet az ÉRV Zrt-nek a díjakhoz való értékes hozzájárulásáért.

 

konferencia csoportkep

 

Köszönjük támogatóink hozzájárulásukat a feltörekvő fiatalok bemutatkozási lehetőségének biztosításához:

 

Donauchem logo            ksb          Toray

 

 

A Junior tagozat 2020 évi működésének támogatója:

 

Suez

 

 

 

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2021.évi működésünk támogatói