MASZESZ

Beszámoló - Digitális települési vízgazdálkodásban rejlő lehetőségek és a jó gyakorlatok

A digitális forradalom szilárdan beágyazódott mindennapjainkba kezdve attól, hogy miként lépünk kapcsolatba egymással, egészen a gazdálkodáson át, a pénzügyeink intézéséig. A digitális forradalom hatása a települési vízgazdálkodásra is egyre jelentősebb.

 

A klímaváltozás, vízkészletek csökkenése és sebezhetősége, mint a hazánkat is érintő globális tendenciák; valamint az ágazati alulfinanszírozottság keretei közötti víz- és viziközmű rendszerek üzemeltetése fenntartható módon rendkívüli kihívás. 

Ezen körülmények között különösen fontos az okos infrastruktúra alkalmazásának tudatos tervezése, mely új dimenziókba helyezi a rendszerek költséghatékony üzemeltetését, a veszteségek csökkentét és elősegítheti a szélesebb körű pénzügyi források elérhetőségét.

 

A MaSzeSz felvállalta a települési vízgazdálkodás műszaki és finanszírozási adaptálásának Magyarországi támogatását két részes webinárium keretében. Ez a webinárium sorozat valóban különleges volt! Az előadók, az előadások és a technika számos újdonsággal szolgált!

 

A sorozat első webináriuma 2020. november 06-án a globális folyamatoktól kezdve végig vezette a hallgatókat a digitális vízgazdálkodás fejlődésének útján, egészen a hazai jó példákig.


Szöllősi-Nagy András tanszékvezető egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora „A digitális integrált vízgazdálkodás felé – Merre megy a világ, és hol tartunk mi?” című előadása segítségével kitekinttetettünk a bennünket körülvevő digitális világba. Az előadás végén képet kaphattunk egy tervezés alatt álló nemzeti digitális vízgazdálkodási programról.


Probojcsevity Ottó IT szakemberReményeink és félelmeink” előadása után bátrabban indítunk digitális projekteket.

 

Hizó Ferenc helyettes államtitkárDigitális fejlesztési kérdések a víziközmű szolgáltatás területén” című előadásában rámutatott, hogy a települési vízgazdálkodás tárt karokkal várja a digitális fejlesztéseket. Az előadás szerint az ITM pályázati forrásokat is biztosít a fejlesztéseknek.


Hogyan kell megvalósítani egy digitális fejleszt? Erre a kérdésre adott különleges választ Kozma László, a Digital Thinkers Kft. operatív igazgatója az „Egy ötletet sem hagyunk hátra…” című előadásában.


A hazai jó példákat Galambos Péter (HAWLE Kft.) és Ilcsik Csaba (WaterScope Zrt.) szolgáltatta az OKOS TŰZCSAP és a NYOMÁSMENEDZSMENT bemutatásával.

 

A MaSzeSz 2020. 11. 12-én, a sorozat második részében, a „WEB2: Az üzemeltetői igények, finanszírozási lehetőségek és szállító kapacitások bemutatása” című webináriuma keretében hidat épített az igények és a lehetőségek között! Pazar előadások és technikákat láthattunk!


Molnár Attila, az ÉRV Zrt. műszaki igazgatója „A digitalizáció múltja jelene és jövője az ÉRV Zrt-nél” című előadásában a 80-as évektől kezdődően bemutatta a cég digitális fejlődését. A helyi automatiká tervezésétől, a saját fejlesztésű szoftvereken át, ma már PLC és SCADA rendszereket alkalmaznak táv üzemmódban. Tervük között szerepel a távkiolvasás, az ügyfélszolgálat támogatása, a veszteség csökkentés, az üzemeltetés optimalizálása, a monitoring rendszerek felállítása, az üzemzavar elhárítás támogatása és a tervezések összehangolása.


Arnhoffer András a ZALAVÍZ Zrt. vezérigazgatójának „A digitalizáció múltja jelene és jövője a ZALAVÍZ Zrt-nél” című előadása szerint a cég mára már kezelő nélküli telepeket, okos merőket alkalmaz, valamint biogáz- és energiatermelés növelésére külső szerves anyagot is fogadnak. Itt is kiemelésre került, hogy a digitalizáció egyik legnagyobb hátráltatója a jól képzett munkaerő hiánya.


Oszoly Tamás az FCSM Zrt. műszaki vezérigazgatója „A digitalizáció jelene és jövője az FCSM Zrt-nél” című előadása pazar technikával – belső szkenneléssel - vezette végig a hallgatóka a Ferencvárosi átemelő belső csatornahálózatán és az Ördögárok téglával kirakott rendszerén. Lidár technika, vízállás előrejelzés, a numerikus szimuláción alapuló modellek alkalmazása mára már az FCSM rutin feladati között szerepel. Hogy mi szerepel a terveik között?
• Egyszerű működésű, alacsony karbantartási igényű, strapabíró, üzembiztos berendezések alkalmazása és az információbiztonság megteremtése,
• Online mérő berendezések kifejlesztése iszapvonalra, szerves anyag tartalom és egyéb technológiai szempontból lényeges komponensek mérésére.

 

Hornyák Rudolf a Fővárosi Vízművek Zrt Hálózatüzemeltetési osztályvezetője a „WATER 4.0 a Fővárosi Vízműveknél, Digitalizáció a hálózatmenedzsment támogatására” című előadása a vállalat digitális stratégiáját mutatta be. Digitalizáció-Robotizáció - Job Control - Big Data -Mobil és webes alkalmazások képezik a cég digitális eszköztárát és a további fejlesztések alapját.


„A digitális fejlődés finanszírozása” című előadásban Bolla Zsolt, szenior önkormányzati kapcsolattartó és Bognár Imre, szenior vállalati kapcsolattartó a K&H Bank által nyújtott finanszírozási lehetőségeket mutatta be, mind a szállítói, mind pedig szolgáltatói finanszírozás esetére.

 

„Online analitikai mérőkörök üzemeltetése, és technológiai folyamatoptimalizáció helyszíni jelenlét nélkül” című előadásában Bognár Ferenc RTC specialista (HACH Lange Kft.) bemutatta, a cég a „Claros - the water intelligence system“ -termékét. A rendszer mobil műszer adat menedzsment elem fizikai jelenlét nélkül képes az aktuálisan mért értékek és azok trendjének ellenőrzésére, a műszer diagnosztikai információk és felhasználói karbantartási utasítások megjelenítésére, valamint kalibrációra és szoftver frissítésre. A rendszer folyamat menedzsment eleme megbízható online analitikai mérési lehetőséget biztosít folyamatvezérlésre!

 

Kerek Tamás a ProMinent értékesítési referense „Intelligens megoldások a vegyszeradagolás és fertőtlenítés területén” előadásában bemutatott DULCOnneX rendszer egy olyan intelligens megoldás, ami
• segít megérteni a termékeinkkel kapcsolatos folyamatokat, beleértve a több összetevő közötti együtthatást
• jelenleg a felügyeletre & dokumentálásra fókuszál
• ProMinent berendezésekre épül, de kompatibilis a meglévő rendszerekkel
   - gázérzékelők, áramlás érzékelők, más szivattyúk, és egyéb berendezések
   - egy web-alapú platform, de csatlakoztatható más rendszerekhez is:

 

Hosszú Endre Márk a Jetting GMBH Magyarországi képviselője „Új technológia régi csővezetékek rehabilitációjára” című elődásásban 2500 báron működő csatorna rehabilitációs berendezést mutatta be. A csőben dolgozó berendezés számos probléma megoldására alkalmas. Az impozáns JETTING technológia alkalmazható a víz és szennyvíz gyűjtés, kezelés, a termálvíz hasznosítás, valamint a távfűtés területén.


Ilcsik Csaba a Waterscope vezetője a „Sensors2Net - Vízipar 4.0.” című előadásában a Sensors2Netet – a vezeték nélküli adatgyűjtési és átviteli, valamint mesterséges intelligenciával támogatott adatelemzési rendszerét mutatta be.


S2N megoldása:
• könnyen telepíthető, vezeték nélküli technológia
• kábeltelepítés, GSM vagy internet nélküli adatátvitel
• folyamatos monitoring, valós adatok vízminőség arányos vegyszer adagolás kidolgozására
• alacsony fenntartási költség, személyre szabott megjelenítés

 

A webinárium keretében megkérdeztük a hallgatók véleményét az ágazat digitális helyzetéről. Egy érdekes eredmény a sok közük:

 

kérdőív ábra

 

E kétnapos webinárium bemutatta a külföldi trendeket, a hazai viszonyokat, a fejlődési irányokat és a finanszírozási lehetőségek Ne feledjük: A digitalizáció nem a jövő, hanem a jelen kötelező eleme!!

 

A webinárium előadási megtalálhatók a Tudástárban, illetve a webináriumról készült felvétel megtekinthető a MaSzeSz YouTube csatornáján.

 

A webinárium sorozat kiemelt támogatói:

 

Hach Lange HawleJetting logo

 

 

A webinárium sorozat támogatója:

 

Digithal Thinkers Prominent nagywaterscope 

        

A webinárium pártolója:

 

Susterra Capital Partners Zrt fekvo

 

 

Egységes digitális települési vízgazdálkodásban rejlő lehetőségek és a jó gyakorlatok - webináriumsorozat

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2021.évi működésünk támogatói