MASZESZ

A tudásátadás új eszközei

„Soha ne hagyjuk elveszni egy krízisben rejlő lehetőségeket!”
Sir Winston Churchill

 

Winston Churchill szavai talán soha nem voltak olyan találók, mint manapság, amikor megtapasztaljuk a COVID-19 világjárvány életváltoztató következményeit.


A MaSzeSz célja mindig is a vízgazdálkodással kapcsolatos szaktudás folyamatos fejlesztése, és az innováció elősegítése rendhagyó szakmai napok és események szervezésével. Talán a vírushelyzet miatt fel kellett volna adni jól bevált konferenciáinkat? Nem, hisz soha nem volt ennyi új információ, soha nem éltünk meg ilyen különleges időszakot! Ezért a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség kéthetente csütörtökön, online módon jár körül különleges témákat a szakmai alapoktól a digitálisvízgazdálkodásáig. Bár hiányzik a személyes kapcsolatok ápolása, de az online fórumok kárpótolnak az intenzív tudás átadással és a visszanézhető tudásbázissal.

 

AZ ELSŐ ÖT HÓNAP

2020. március11-én az alapoktól indultunk! Az első három webinárium (márc.08., márc.18., márc.25.) feltette a kérdést: Biztososan emlékszünk még a tanultakra? A „Vissza az alapokhoz” webinárium sorozat keretében az ivóvíztisztítás, a szennyvíztisztítás és a csapadékgazdálkodás témakörében elevenítettük fel a talán már feledésbe merült ismereteinket, kicsi megfűszerezve újdonságokkal! A kurzus igazi siker volt, mivel több, mint 160-an regisztráltak a három kurzusra!


Az „Okos vízvezetékhálózatok lehetőségei és előnyei” fórumot április 8-án, a MaSzeSz és a DIGITÁLISVÍZIPARI PLATFORM közös rendezvényként tartottuk meg. A fórum a döntéshozók, a tervezők és a vízipari szakemberek számára mutatta be, hogy milyen lehetőségek rejlenek a témában, milyen elemekből állnak össze az okos hálózatok, miért érdemes az IoT eszközökkel, smart elemekkel kiépíteni egy okos rendszert.


Az április 22-én a Magyar Víz és Szennyvíztechnikai Szövetség és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének közös rendezésében megtartott, az „Önkormányzati vízgazdálkodási feladatok” -at körüljáró fórum kiemelkedő szakmai siker volt. 133 résztvevővel ismertethettük meg az önkormányzati települési vízgazdálkodási feladatok legnagyobb kihívásait, a csapadékvíz gazdálkodás jelenlegi helyzetét és a fejlődés útjait!

 

A márciusban tartott „Vissza az alapokhoz” című, a csapadékvíz gazdálkodás általános hátterét és kihívásait taglaló webinárium folytatásaként, május 6-án a Szövetség egy újabb előadással jelentkezett. A „Csapadékvíz rendszerek tervezése” webinárium a korszerű tervezést segítő ismereteket, annak műszaki/szakmai/tudományos hátterét, a korszerű, ökológiai szempontokat is szerepeltető csapadékvíz gazdálkodás lehetőségeit mutatta be.

 

2021. május 20. a „Hálózat és nyomásmanagement” napja volt. A nyomásmanagement bizonyított hasznai mára már túlmutattak a szivárgás alapvető kontrollján, mivel alkalmazása nagy segítséget nyújt a hatékonyság javításában, a költségek csökkentésében és a várható vízhiány enyhítésében. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a hálózat és nyomásmanagement kezelése és a jó gyakorlatok minél szélesebb körűmegismertetése.

 

MIT LÁTHATUNK A ÉV VÉGÉIG?

Az első öt hónaperedményei, a nagyszámú lelkes hallgatóság megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk. Ezért újabb izgalmas webináriumokat tervezünk.

Június 3. a „Költséghatékonyság elemzés (DCC)” napja. A Dinamikus Költségelemzés (DCC) hazánkban a változatelemzés új módszertani megközelítésével biztosítja a legkisebb összköltséggel járó műszaki megoldások kiválasztását a víziközmű-fejlesztések előkészítése során.

 

A 2021-2027 Operációs program egyik célterülete a víziközművek állapotának jelentős javítása. Ezért a „REKONSTRUKCIÓ” témakörben külön webinárium keretében foglalkozunk a „Kitakarás nélküli technológiák” -kal június 17-én.

Július 1-én a „DIGITÁLIS” csomag keretében beszélünk a „Digitális felzárkózás”, illetve szeptember 23-án a „Mérés adatgyűjtés és telekommunikáció” fontosságáról.

A „Körkörös gazdaság újra!” és a „Water Smart Cities” webináriumok nem a jövőt, hanem a kötelező jelent mutatják be! Október 14-én és november 4-én megrendezésre kerülő webináriumok időutazások a jelenbe.


Az esztendőt a MaSzeSz Országos Konferenciájával, a legaktuálisabb témák bemutatásával zárjuk.

 

Bár a személyes találkozások pótolhatatlanok, azonban az online webináriumok számos előnyt kínálnak, például a rendezvények visszanéztetők a honlapunkon, az Online kurzusokmenüpontban. Így aki elmulasztott egy-egy webináriumot, azt sem hagyjuk magára. A titkárság címén a webináriumok felvételei utólagosan megrendelhetők: titkarsag[kukac]maszesz.hu 

A hozzáférés díja MaSzeSz tagok részére: 10.000 Ft + ÁFA/ webinárium, míg a nem tagok részére (teljes árú jegy): 12.000 Ft + ÁFA/ webinárium.


Ne feledje, találkozunk csütörtökön!

 

Dr. Major Veronika
Alelnök

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2021.évi működésünk támogatói