MASZESZ

Bibok Attila, Tóth Zsolt, Sándor Dániel Benjámin, Szabó Anita, Kovács Lilla, Koncsos Tamás - Ivóvízhálózat fejlesztése intelligens klórozó rendszer és fertőtlenítőszer-adagolás optimalizáció alkalmazásával

Az ivóvízellátás az egyik legfontosabb alap-infrastruktúra az emberek életének és szociális tevékenységeinek biztosítására. Amennyiben az ivóvízbázis minősége szükségessé teszi, a víziközmű üzemeltetőnek és az ellátásért felelősnek törekednie kell a kitermelt víz minőségének javítására a megfelelő tisztítási technológia alkalmazásával. Ezzel párhuzamosan kezelni kell a hálózati vízminőségromlás kockázatát, mely a külső szennyezésekből és a vízhálózatban előforduló anyagokkal való reakciókból ered.

 

A fertőtlenítés az egyik legfontosabb kezelési eljárás annak érdekében, hogy mikrobiológiai szempontból megőrizzük az ivóvíz biztonságát. Másrészről nagy figyelmet kapnak a fertőtlenítés melléktermékei, amelyek a fertőtlenítőszer és a vízben oldott anyagok reakciói során keletkeznek. Közismert tény, hogy néhány ilyen melléktermék karcinogén hatású. Mivel azonban a vízzel terjedő fertőzések rövid idő alatt kiterjedt károkat tudnak okozni, a mikrobiális biztonság érdekében történő fertőtlenítés mindig a legmagasabb prioritást kell, hogy élvezze.

 

A csapvízben lévő elegendő mennyiségű maradék klór biztosításával csökkenthető a mikrobiológiai fertőzés kockázata, a víztisztító teleptől egészen a felhasználóig. Ez a minimum érték szabad klórra jellemzően 0,05 mg/l. Jelenleg a vízelosztó rendszerekben a maradék fertőtlenítőszer szintjének fenntartására vonatkozó általános - a Fővárosi Vízművek Zrt. által is alkalmazott - gyakorlat a koncentrált fertőtlenítőszer (klór) adagolása a víztisztító telepek kibocsátási pontján, esetleg a hálózat néhány főbb pontján elhelyezkedő gépháznál. A betáplálási ponton tartott magas (0,2-0,3 mg/l) klórdózis által a hálózat távolabbi pontjain is elegendő maradék klór koncentráció biztosítható, azonban a módszer számos hátránnyal is bír: a víztisztító telephez közel elhelyezkedő fogyasztókhoz magas fertőtlenítőszer tartalmú víz érkezik, ami íz és szag problémákat okozhat a lakosság számára, számolni kell a fertőtlenítési melléktermékek nagy arányú képződésével, valamint értelemszerűen a fertőtlenítés költségei is annál magasabbak, minél nagyobb dózisú fertőtlenítőszer alkalmazása szükséges.

 

A projekt céljai

A projekt céljai

A víztisztítás és ivóvízelosztás feladatkörében központi kérdés tehát a másodlagos szennyeződések és a hálózati vízminőségromlás megakadályozása, azaz a megfelelő fertőtlenítőszer-koncentráció megtartása a hálózat teljes területén, a fertőtlenítési melléktermékek képződésének minimalizálása, valamint a fogyasztók irányából érkező, a víz organoleptikus tulajdonságaira vonatkozó elvárásokkal szemben. A magyar-izraeli együttműködéssel, az Inno-Water Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a CQM részvételével a TÉT_15_IL program keretében megvalósuló SMARTCHLOR (OKOSKLÓR) projekt egy olyan intelligens klórozó berendezés és hálózatüzemeltetési rendszer kifejlesztését célozta meg, amely ezen problémákra keresi a megoldást.

 

Tovább olvasom a cikket >>>

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói