MASZESZ

Életciklusköltség-számítás

Életciklusköltség-számítás

Módszertani útmutató a gyakorlati alkalmazáshoz

Segédlet közbeszerzésekben és beruházások előkészítésében közreműködő szakértők és érintettekszámára a Közbeszerzési Hatóság vonatkozó útmutatójához

 

Életciklusköltség-szemlélet, költséghatékonyság, fenntarthatóság.

 

 

Jelen útmutató elkészítésével fő célunk, hogy a hazai közbeszerzési döntésekben a minőség, aköltséghatékonyság és a fenntarthatóság szempontjainak érvényesülését támogassuk.

Az életciklusköltség-szemlélet elterjedésének és alkalmazásának egyik fő akadálya a közös nyelv és egységes értelmezés készségének a hiánya. A szerzők és kiadó 2011-ben megjelent, és azóta a fejlesztési projektek életciklusköltség alapú változatelemzésében sikerrel alkalmazott Dinamikus Költségelemzési Útmutatójához hasonlóan, ennek az útmutatónak is egyik fő küldetése a különböző szakterületek (jogász, műszaki, gazdasági) és a közbeszerzési folyamatokban érintett közel negyvenezer szereplő együttműködésének, közös eszköztárának fejlesztése.

 

Az útmutatóban foglaltak éppúgy alkalmazhatóak a komplexen értelmezett gazdasági, társadalmi, környezeti fenntarthatóság megteremtésre, mint az egyes gazdálkodó szervezetek szempontjábólértelmezett pénzügyi fenntarthatóságra.

 

Az útmutató elkészítésénél a szerzők támaszkodtak a vonatkozó nemzetközi szabványokra, a témában korábban megjelent és a gyakorlatban is sikerrel alkalmazott hazai és nemzetközi módszertanielvekre. Köszönetet mondunk a Közbeszerzési Hatóságnak bizalmáért, és jogi, eljárás-technikaitámogatásáért, valamint az EWA és a MaSzeSz Közgazdasági munkacsoportjainak, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének, a Magyar Mérnöki Kamarának, valamint a Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetségének konstruktív együttműködésükért.

 

Az Életciklusköltség-számítás Módszertani útmutató megrendelhető a MaSzeSz Titkárság címére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) megküldött, aláírt megrendelő lapon. Ára: 18.000 Ft-

 

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói