MASZESZ

Nemzetközi siker a Junior Szimpóziumot követően

A MaSzeSz Dr. Dulovics Dezső Junior Vízgazdálkodási Szimpóziumának üzemeltetői és közönség díjazottja az IWA Young Water Professionals’ Eastern Europe konferencián a szennyvízkezelés egyik hazai „nagykövetévé” lépett elő figyelemkeltő előadásával.

 

Egyszerre tekinthető kiemelkedő szakmai sikernek, valamint az egyéni teljesítmény elismerésének, amit dr. Veres Zoltán, a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. szennyvíz-technológiai csoportvezetője a közelmúltban elért, ugyanakkor ez az ágazatban dolgozó fiatal szakemberek támogatásának pozitív visszaigazolása is egyben.

 

A MaSzeSz Junior Szimpóziumán elért sikereit követően a fiatal szakember olyan színvonalú szakmai előadást mutatott be az európai államokból érkező kutatóknak az IWA Kelet-Európai Ifjúsági Konferenciáján, Zágrábban, amivel kiérdemelte a szennyvizes szekció legjobbjának járó díját. Ezzel együtt jár az is, hogy a Nemzetközi Vízügyi Szövetség következő európai találkozójának is vendége lehet Prágában, s ennek a kontinensek közötti változatára szintúgy meghívást kapott Kanadába.

 

A hajdúhadházi fiatalember a Debreceni Egyetemen szerezte meg a környezetkutató ökológus, angol-magyar szakfordító diplomáját, s ezt követően 2013-ban került a nyíregyházi székhelyű szolgáltató vállalathoz. Egyetemi hallgatóként is már gyakorlati munkát végzett Hajdúhadház szennyvíztisztító telepén, és megismerkedhetett a szakma alapjaival. Szennyvíz laboránsként Nyíregyházán már egy hét betanulás után a „mélyvízbe” dobták. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt.-n belül gyorsan átkerült a csatornázási ágazathoz, Mészáros József csatornázási ágazatvezető „szárnyai” alá, aki jó mentorként újabb és újabb lehetőségekkel „bombázta”. A törekvő laboráns két év elteltével befejezte a doktori disszertációját. Ezt követően, két év múlva már annyi értékes adatot gyűjtöttek össze a munkafolyamatokról és azok fajlagos költségeiről, hogy szinte adta magát a téma, amikor megérkezett az IWA felhívása.

 

Veres Zoltán Nyírségvíz

 

Az IWA konferencián német, holland, és más nemzetek képviselőinek az elismerését elsősorban azzal vívta ki – s lett a saját szekciójában a 66 szaktársa közül az első –, hogy ritkán látott adatok elemzését mutatta be, méghozzá kitűnő angolsággal. Egy fél megyére vonatkozó értékes adatott vonultatott fel az előadásában olyan szereplők előtt, akik többnyire a saját kutatóbázisaik részben zárt rendszereiben teszteredményeket és szimulációkat láthattak. Kimutatta, hol van az a határ, amikor már nem lehet egy szolgáltatás díját tovább csökkenteni, az alatt ugyanis a szennyvízkezelés ráfizetésessé válik. Ilyenkor a fogyasztók további megterhelése helyett olyan technológiai megoldásokat kell keresni, ami leszorítja az 1 köbméternyi szennyvízkezelés fajlagos költségeit.

 

Az előadás már a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség előtt is nagy érdeklődést vívott ki magának, olyannyira, hogy közönség- és szekciódíjjal jutalmazták.

 

Gratulálunk a fiatal szakember által elért sikerekhez!

 

Veres Zoltán IWA

 

Veres Zoltán (Nyírségvíz Zrt.) az IWA előadói díj átvételekor

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói