MASZESZ

10th IWA Eastern European YWP Conference - beszámoló

Az idén tizedik alkalommal, május 7-12. között megrendezett IWA Eastern European European Young Water Professionals konferenciának hazánk után ebben az évben Horvátország adott otthont. A konferencia helyszínéül a Zágrábi Egyetem Építőmérnöki Kara szolgált. A regisztrált résztvevők létszáma meghaladta a 200 főt, ebből körülbelül 20-an Magyarországról érkeztünk, többségében platform előadással vagy poszterrel készülve. A főszervező, Dr. Maryna Feierabend szavait idézve „Kelet-Európa igen nagy”, hiszen a konferencia nevétől függetlenül nem csak térségünkből, hanem világszerte több mint 35 országból, többek közt Angliából, az Egyesült Államokból, Ázsiából és a Dél-afrikai Köztársasából is ellátogattak a konferenciára.

 

02.6. 1. zágráb IMG 8252

 

A konferencia jubileumi csoportképe a zágrábi campus főépülete előtt


A két előadónapot magába foglaló, összességében hatnapos program változatos interaktív workshop-okkal indult, melyek a Zágrábi Egyetemen, ill. Zágráb szennyvíztisztító telepén kerültek megrendezésre, gyakorlati alkalmazásokat, továbbá aktuális vizes problémák elméleti kérdéseit előtérbe helyezve. A tisztító telepen vízbiztonsági tervezésben, havária kezelésben, eleveniszapos rendszerek modellezésében, szennyvíztisztító telep tervezésben, ill. a CAD tervezőprogram vizes alkalmazásában mélyülhettek el a részvevők, míg eközben az egyetemen a konferencia előadásokra való felkészülést segítő, valamint a víz újrahasználatának kihívásait és lehetőségeit feltáró workshop-okon vehettünk részt. Előbbit egy hónappal korábban az előadások és a poszterek összeállítását segítő, hasznos tanácsokkal teli webinárium előzte meg. Az opcionális, konferencia napokat megelőző workshop-ok után, a rendezvény negyedik napján került sor a konferencia megnyitójára, amit kötetlen beszélgetés követett az akkor találkozó résztvevők között. Eközben a poszterek is egyre nagyobb számban kerültek fel helyükre.


A két konferencia napon a tíz perces prezentációk az eddigi gyakorlattól eltérően, párhuzamosan egyidőben két szekcióban zajlottak (természetes és ivóvíz, ill. szennyvíz). A vízgazdálkodáson belül felszín alatti víz, klímaváltozás; modellezés és árvíz; vízminőségi monitoring; ivóvíz; szennyezések; öntözés témaköröket, míg a szennyvizes szekcióban eleveniszapos rendszereket; ipari szennyvízkezelést; csatornahálózatot és természet közeli szennyvíztisztítást érintő előadások hangzottak el. Az első konferencia nap végén körülbelül egy órában a szenior és a junior vizes szakemberek megvitatták a vizes szakmával kapcsolatos meglátásaikat, amelyet még érdekesebbé tett az, hogy a víz szempontjából nagyon eltérő körülményekkel bíró országokból érkezők osztották meg gondolataikat, a fő fókusz azonban a közép-kelet európai régió aktuális vízgazdálkodási kihívásain volt. Az első konferencia napot elegáns gálavacsora zárta, ami a ZOV nevű zágrábi víziközmű vállalat 20. születésnapjának ünnepi estélyével fonódott össze és egy közeli elegáns hotelban kapott helyett.

A második konferencia nap végén a került sor a konferencia program bizottságának döntése alapján legjobbnak ítélt előadások és poszterek eredményhirdetésére és díjazására. A szennyvizes szekcióban az előadói díjat Veres Zoltán (Nyírségvíz Zrt.) nyerte el Specific operational costs of wastewater treatment in an ideal environment című előadásával, aki korábban az idei Dulovics Dezső Junior Szimpóziumon is díjazott volt üzemeltetői és közönség díjas kategóriák, büszkék lehetünk a magyar sikerre, mint ahogy a közel 20 magyar fiatal résztvevőre is, akik szintén színvonalasan szerepeltek.

Az utolsó napon lehetőség nyílt csoportosan ellátogatni a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkba, ill. városnéző túrát tenni Zágrábban.
A konferencia összességében színvonalas és gazdag programokat nyújtott. Én ezúton is szeretném megköszönni a BME ABÉT oktatóinak (Dr. Jobbágy Andrea és Dr. Bakos Vince) a szakmai felkészítést, a MaSzeSz-nek pedig az anyagi támogatást, hogy a Dulovics Dezső Junior Szimpózium idei díjazottjaként lehetővé vált számomra az előadóként való részvétel, ami nagyon hasznos és pozitív élményekkel gazdagított. A konferencia visszhangjait hallva biztos vagyok abban, hogy a sorozatban következő rendezvényt — ami 2019. október 9-12. között Prágában kerül majd megrendezésre — is hasonló lelkesedés és lendület fogja majd kísérni.

 

Berecz Vivien, BME Alkalmazott Biotechnológia Tanszék

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói