MASZESZ

Innovációs teljesítmények elismerése a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio alapítvány elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének az Együttható – Bemutatkozik a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ konferencia keretében.

 

Az 1-1 millió forintos díjat egy, a szennyvíztisztítás hatékonyságát növelő projekt, illetve a tüdő rosszindulatú daganatainak - a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb elvégzésére képes képfelvételi eljárás nyerte el.

A 2011-ben alapított díjat ötödik alkalommal adták át a Műegyetemen.

 

Innovációs díjak 2016

- Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a fel-színen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával
Dr. Jobbágy Andrea kutatásvezető, Dr. Bakos Vince, Simon József

- Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológi-ai képalkotó eszköz kifejlesztése
Dr. Horváth Gábor, a fejlesztő csoport vezetője, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin, Varga Róbert, Orbán Gergely, Szász Bence

 

jobbagydij

 

Összefoglaló a díjnyertes innovációkról

Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a felszínen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával

A projekt eredményeként a kapott eredményekből kiindulva - Dr. Jobbágy Andrea ötlete alapján - a Karsai Műanyagtechnika Holding céggel szoros együttműködésben és a Fővárosi Csatornázá-si Művek Zrt. támogatásával, nemzetközi viszonylatban is elsőként fejlesztettek ki a technoló-giai körülményeknek megfelelő, úszó fedlapot (Floatseal-t), és helyeztek rá az Észak-budapesti Szennyvíztisztító Telep anoxikus reaktorára, egyértelműen kizárva az oxigén felszínen át tör-ténő bejutását és az ezzel járó inhibíciós hatásokat a N és P eltávolításra és a biomassza szerkezet kedvezőtlen alakulására.

Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai kép-alkotó eszköz kifejlesztése

A BME VIK Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék (MIT) orvosi képdiagnosztikai eszközök kifejlesztésével foglalkozó csoportja egy három résztvevős konzorcium tagjaként digi-tális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztésében vett részt. A konzorcium tagjai: Innomed Medical Zrt (konzorciumveze-tő), Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika és a BME Mérés¬technika és Információs Rend-szerek Tanszék.
A kutató-fejlesztő munka célja olyan orvosi képalkotó diagnosztikai eszköz kifejlesztése volt, mely elsődlegesen a mellkas (tüdő) kóros elváltozásainak – köztük elsődlegesen a tüdő rosszin-dulatú daganatainak - a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb elvégzé-sére képes.
A projekt 2015-ben lezárult, a közelmúltban piacra került terméket a projekt ipari partnere gon-dozza tovább. A közelmúltban a prototípusokon kívül további 9 DTS rendszer készült el, me-lyeket különböző egészségügyi intézményekben telepítettek. Ezek összértéke több 100 millió Ft.

Információ: Dallos Györgyi: 30 919 6302, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , www.proprogressio.hu

A gazdasági élet szereplőinek együttműködésével PRO-TEH-IN néven komplex pályázati rendszert alakított ki a Pro Progressio Alapítvány az egyetemi tehetséggondozás és innovációs tevékenység ösztönzésére, amelynek keretében évente közel 1500 ösztöndijszerződést köt tehtséges hallgatókkal, oktatókkal, kutatókkal.
Az alapítvány kitüntetett szerepet szán a BME történeti campus értékei megőrzésének, ennek köszönhetően kerültek újrafelállításra 2007-ben a Központi épület előtt egykor állt szobrok, újult meg az épület homlokzata. Rendszeres támogatója a Műegyetemi Kórusnak, Szimfonikus Zene-karnak, egyetemtörténeti kiadványoknak. Az alapítvány tevékenysége elismeréseként 2011-ben elnyerte a Kármán Tódor-díjat. Az Alapítvány hagyományőrző tevékenységének jelentős állo-mása a hosszas kutató munka eredményeként 2014 januárjában kiadott MŰEGYETEM - A TÖRTÉNETI CAMPUS album, amely megkapta kategórájában az év legszebb könyve díjat is.

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

  • Szabadics Zrt.