MASZESZ

World Water Development Report 2020 (WWDR 2020)

A 2020-as vízügyi jelentést (World Water Development Report 2020) 2020. március 23-án - tekintettel a koronavírus terjedésére – online tették közzé. Az éves jelentést az ENSZ vízzel foglalkozó szakosított szerve (UN-Water, https://www.unwater.org/) megbízásából az UNESCO készíti más ENSZ tagszervezettel közösen.


A víz- és éghajlatváltozással foglalkozó jelentés célja, hogy segítséget nyújtson az éghajlatváltozás kihívásainak kezelésében, illetve tájékoztasson a vízgazdálkodás által kínált lehetőségek jobb kihasználásáról, az éghajlatváltozás okozta negatív következmények orvoslására. A vízkészletre gyakorolt hatások közül fontos kiemelni, hogy a globális vízfelhasználás hatszorosára nőtt az elmúlt 100 évben, és továbbra is növekszik, évente megközelítőleg 1%-kal, a népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a változó fogyasztási szokások eredményeként. Jelenleg 1,6 milliárd ember, azaz a világ lakosságának közel egynegyede szembesül gazdasági vízhiánnyal, azaz nem rendelkezik a vízkészletek hozzáféréséhez szükséges megfelelő infrastruktúrával. A WWDR hozzáteszi, 2050-re mintegy 685 millió fő fog városokban élni, melyek az éghajlatváltozás nyomán vízellátásukban legkevesebb 10%-os csökkentést fognak tapasztalni. Ezen városok közé tartozik Fokváros, Melbourne illetve Santiago.


A jelentés hangsúlyozza, a biztonságosan kezelt ivóvízhez 2,2 milliárd, a szanitációs szolgáltatásokhoz 4,2 milliárd embernek nincs hozzáférése. A dokumentum kiemeli, a szennyvizek 80%-a tisztítatlanul kerül vissza a természetbe, ugyanakkor ezen vizek szerves tartalmának kezelése jelentős mértékben tudná csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyságát.

A WWDR 2020 elérhető a következő linken: WWDR 2020 

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói