MASZESZ

Vegyszerigény és vegyszeradagolás szabályozása az ivóvízellátásban és a szennyvíztisztításban

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2019. szeptember 12-i szakmai napján az ivóvízellátás és a szennyvíztisztítás során vegyszerigényeinek résztémakörökön átívelő megtárgyalásával kíván segítséget nyújtani a hazai üzemeltető gyakorlatnak.

 

Kellő felületességgel vegyszerigénynek tekintjük ezeknél a műveleteknél a levegő-, illetőleg oxigénadagolást kivéve minden egyéb segédanyagot, holott azoknál éppen az oxigén a technológiák meghatározó komponense, költségtényezője. A rétegvizeknél gyakori a vas, mangán és arzén valamilyen oxidálása. Különleges vegyszerigény jelentkezhet ipari vizeknél a vízlágyítás során is.


A szennyvíztisztításnál a finom lebegőrészek, és igény szerint a foszfor eltávolítására, valamint a szulfid kicsapását segítő koagulálószerek használata a leggyakoribb. A jobb nitrogéneltávolításhoz esetenként gyorsan hasznosítható szerves tápanyagot sem haszontalan adagolni. Az iszapülepedés javítására (fonalasodás csökkentésére) a szükség lehet fémsó kombinációkra, esetleg zeolit tartalmú koaguláns és iszapnehezítő anyag, vagy szélsőséges esetben klórtartalmú vegyszerek adagolására.


Vegyszerigény jelentkezik az iszaprothasztás folyadék és iszapfázisának a kezelésekor is. A nyersiszap elősűrítéséhez, s a rothasztás maradékának centrifugás víztelenítéséhez is polielektrolit adagolására, annak szabályozására van szükség.

 

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség ezúton tisztelettel meghívja Önt a Vegyszerigény és vegyszeradagolás szabályozása az ivóvízellátásban és a szennyvíztisztításban Szakmai Napra, melyen egyetemi oktatók, üzemeltetők, vízipari szakemberek mutatják be módszereiket, ismertetik gondolataikat.

 

Az esemény időpontja: 2019. szeptember 12.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 5. 


Részletes program, és a jelentkezéssel kapcsolatos további információk: ITT

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói