MASZESZ

Tapasztalatok és kihívások a membránnal történő víztisztításban

Az elmúlt évtizedekben fokozatosan növekedett a membrántechnológiai alkalmazások száma az ivó-, ipari víz, és szennyvíztisztításban. Miközben a világ számos országában a membrántechnológia meghatározó szerepet kapott, hazánkban az elterjedés sebessége valamivel kisebb volt. A membránalkalmazások létesítésének ára folyamatosan és jelentős mértékben csökkent, eközben a technológiai tulajdonságaik (szennyezőanyag eltávolítás hatékonysága, energiafelhasználás) egyre kedvezőbb.

 

A MaSzeSz Elnökségének döntése, a 2018-ban megtartott szakmai nap sikere alapján került sor 2019. február 26-án ismételten ennek a témának a kibontására. Az érdeklődésre való tekintettel igyekeztünk megfelelő időpontot választani, hogy más szakmai szervezetek által szervezett rendezvénnyel ne legyen egy időben.

 

A megjelenteket köszöntötte Sinka Attila főtitkár úr, s tájékoztatást adott szakmai szervezetünk 2018-as tevékenységéről, illetve felvázolta a 2019-re tervezett programokat. Mindenkit biztatott, hogy aktívan vegyen részt ezeken a rendezvényeken. Köszöntője végén felkérte Molnár Attilát, a MaSzeSz alelnökét, hogy a szakmai napot vezesse, moderálja.

 

A levezető elnök megköszönte a főtitkári köszöntést, s felkérte az első előadót, Dr Fleit Ernőt az előadásának megtartására.

 

A 21. század technológiai kihívásai a víz- és szennyvíztisztításban a nagy európai K+F projektek tükrében (AQUANES)

Az előadás végén több kérdés generálódott, melyet Tanár úr megválaszolt. Különösen felkeltette az érdeklődést, hogy a pilotot miért olyan helyen végezték, ahol már egyébként is ivóvíz minőség van a parti szűrés után. Az indok egyszerű, mert ezt is el lehet szennyezni, mintahogyan el is volt a gázgyári termelésből kifolyólag. Különös fintora volt a Dunának, hogy az egyik legkisebb vízállását, vízhozamát produkálta a projekt ideje alatt!

 

A következő előadó Hideg Miklós volt.

 

A membrántechnológia alkalmazásának jövője az Európai Unióban

Hideg Urat nem hiszem, hogy szakmai körökben be kellene mutatni, hiszen a Magyarországi membrán telepítésének, gyártás megvalósításának a bölcsőjénél ott volt. Ezúttal nem a Suezt képviselte, hanem új céget (Koch Membrane Systems Division). Bemutatta, hogy milyen potenciállal rejlik a Magyarországi membrán technológiák alkalmazásában.

 

Az igazi kihívás, avagy hasznosulnak-e a membrántechnológiai tapasztalatok?

Az emelvényen Hideg Urat Bakos Tamás váltotta. Külön érdekessége az előadásának, hogy a beharangozó után jelentkezett az előadás megtartására. Szokatlan oldalról közelítette meg a mai Magyarországi állapotokat, mind az oktatás, mind törvényi illetve kivitelezői, tervezői oldalról. Vitát generált, teljesen pozitív értelemben, a mai felsőfokú oktatásról. ”Tanítjuk ma a membrán technológiát?”
Világhatalom lehetnénk, telepített a magyar szakma Ausztrália kivételével az egész világon membrán technológiát. Hiányolta a felaprózódott vállalkozások összefogását.

 

Membrános eljárások a víztisztításban: gyógyszermaradványok eltávolítási lehetősége

A következő előadónk – Dr Berta Renáta - napjaink nagy kihívására , a gyógyszermaradványok eltávolítására híva fel a figyelmet. Talán ez még egy olyan nyitott kérdés, melyre ma még nem tudjuk biztonsággal a választ!
Érdekes képet festett fel azokról az anyagokról, melyek a szennyvíztisztítás után, a vízbázisainkban nyomokban megjelennek, megjelenhetnek(Diklofenak).


Ultraszűrés a biztonságos biológiai ammóniamentesítés szolgálatában

Az ultraszűrés Magyarországi megvalósításáról tartott egy nagyon jó előadást Rácz Gábor a Hidrofilt Kft-től. Bemutatta, hogy milyen megoldásokat építettek, illetve milyen lehetőségek vannak. Az élettartamról szó, szót követett, s maximális egyetértés alakult ki arról, hogy ez döntően ( ha jól illesztett a berendezés) üzemeltetői kompetencia, felelősség! Vannak membránok, melyek a mai napig teljesítenek, közel 15 év után!


Automata visszaöblítéses gyorsszűrők az 5µm-es tartományban. Optifil helye a vízkezelési technológiákban: előszűrőként vagy célzott vízkezelési feladatokra

Hogyan kerül a „csizma az asztalra?”, kérdezhették a program közzététele után, mikor a Hawle Kft megoldását látták. Erre a választ Galambos Péter úr adta meg, s természetesen nyitva hagyva a kérdést, hogy hol van létjogosultsága ennek a berendezésnek a technológiai folyamatban.

 

A membránok alkalmazása a Wanhua BorsodChem iparivíz előállítási technológiáiban

A délelőtti elfoglaltság után, a generálódott kérdések lezárását követően a szakmai napon résztvevők felfrissítették magukat( ebéd, kávé)s délutánba nagy elánnal vetették magukat, hiszen a megvalósult, különböző vizekre kivitelezett technológiákról beszéltünk. A délután első előadását a BorsodChem képviselője, Kormos Imre Úr tartotta, aki a gyárral együtt nőtt fel a különböző feladatok megoldásához. Technológiai vizet ,több ezer m3-t gyártanak, használnak fel a vegyipari műveletekhez. Átfogóan elemezte a BC múltjától a jelenéig a „vízgyártást”, s vázolta a jövő elképzeléseit is.

 

Membrán szűrés Balaton vízből

Az ország első ivóvizet gyártó membránja a Balaton parton található, mely a mai napig idény jelleggel üzemel. A jelent illetve a távlati elképzeléseiket vázolta fel Drescher Attila a DRV Zrt részéről. Az ország legnagyobb vízbázisának változásáról is betekintést kaptunk, mely nagyban befolyásolja a tisztítást, annak költségeit!

 

Membrántechnológiai üzemeltetési tapasztalatok a Tapolcai Vízműben Miskolcon

A délelőtt elhangzottakhoz szorosan kapcsolódott a következő téma: Hogyan lehet üzemelő vímű telepeket átépíteni, újra építeni, miközben szolgáltatni is kell?
Frappáns választ kaptunk Viszokai Jánostól, aki felvázolta a Miskolci építkezés menetét, hogyan épült meg az Olaszkútra a membrán technológia, hogyan tesztelték a berendezést, mit tudnak kezdeni a hulladék vízzel?

 

Szilvásvárad Szalajka vízmű, PALL membrán tisztítás kérdései üzemeltetési szempontból

A feltett kérdések, válaszok tartalmazták, hogy volt egy-két Társaság, aki az úttörő szerepet felmerte vállalni. Ilyen úttörő volt az ÉRV ZRt is. Lerágott csontnak tűnik, de minden alkalommal tudnak a kollégák mondani a Lázbérci ZW1000 és ZW500-as technológiákról. Ezt tette Csörsz Krisztián is, aki új irányból közelítette meg a több mint 10 éves technológiákat.

 

ZeeWeed500 és ZeeWeed1000 membránok a Lázbérci Vízműben

Sajnálatos módon az utolsó előadónk, aki a Szilvásváradi Szalajka völgybe telepített Paal membránokról hozott volna információkat, megbetegedett. Az előadását előzetesen megküldte, így a levezető elnök, Molnár Attila vállalkozott annak előadására. Nyílván minden gondolatát Pintér Jánosnak nem tudta átadni, de az alapok teljesen átjöttek.

 

Összefoglalva:
- Bátran kijelenthetjük, hogy van létjogosultsága a membránnak a technológiákban
- Nagyobb hangsúlyt kell helyezni a képzésre, mind tervezési, mind üzemeltetői oldalon
- Tanulható, tanítható a kezelése, nem kell félni esetleges az üzemeltetői állomány képzésétől, betanításától
- Szükséges akár a karszt vizek esetében is, de felszíni vizeknél a határértékek tartása miatt kötelezően kellenének

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói