MASZESZ

Rendelet a víz újra hasznosításáról: Az Európai Unió új szabályozás tervezete

2020. május 28-án az Európai Bizottság új szabályokat javasolt a víz mezőgazdasági öntözési célú újrahasználatának ösztönzése és megkönnyítése érdekében. Az új szabályok segítenek a gazdálkodóknak a lehető legjobban felhasználni a kezelt szennyvizet, enyhíteni a vízhiányt, és közben védeni a környezetet és a fogyasztókat.

 

Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős volt biztos a következőket mondta: „Ennek a javaslatnak csak nyertesei lesznek: gazdálkodóink számára fenntartható öntözővíz-ellátást biztosít, fogyasztóink tudni fogják, hogy biztonságos termékeket esznek, vállalkozóink számára pedig új lehetőségek nyílnak. A legnagyobb nyertes pedig a környezetünk lesz, mivel a javaslat a legértékesebb erőforrásunkkal, a vízzel való jobb gazdálkodáshoz járul hozzá.”

 

Mit javasol a Bizottság?
Minimumkövetelményeket javasol a városi szennyvíztisztító üzemek által kezelt szennyvíz újrahasználatára vonatkozóan, mely követelmények mikrobiológiai elemekre (például az E. coli baktériumok szintjére), valamint a rutinszerű és az érvényesítési célú nyomon követés követelményeire is kiterjednek. A minimumkövetelmények meghatározása garantálni fogja, hogy a visszanyert vizet az új szabályok szerint állítják elő, és hogy az öntözés céljára biztonságos lesz.
Kockázatkezelést javasol, melynek során a további veszélyeket kezelni kell a víz biztonságos újra használata érdekében.
• Továbbá fokozott átláthatóságot javasol.

 

  1. 2019. februárjában az EU új intézkedéseket fogadott el a termőföldek öntözése terén fellépő vízhiány kockázatának csökkentése céljából. Az új szabályozás elősegíti majd, hogy Európa alkalmazkodni tudjon az éghajlatváltozás következményeihez. A rendelet, amely teljes mértékben összhangban áll a körforgásos gazdaság elveivel, fokozni fogja a víz elérhetőségét és ösztönözni fogja a hatékony vízfelhasználást. Annak biztosítása, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre a termőföldek öntözéséhez, különösen hőhullámok és súlyos aszályok idején, segíthet megelőzni a terméskiesést és az élelmiszerhiányt.

A szabályozás tervezet meghatározza a mezőgazdasági öntözéshez újra felhasznált víz minimális minőségi előírásait, valamint a kockázatkezelési intézkedéseket.


„E szabályozás révén először harmonizált követelményeket állapítunk meg a víz újra felhasználására mezőgazdasági célokra, erősítve az EU-ban forgalmazott termékek élelmiszer-biztonságát, és újabb fontos mérföldkövet állítva vízkészletek bevonására a körforgásos gazdaságba. Ily módon lépésről lépésre konkrét eredményeket hozunk a környezet számára "- mondta Simona Bonafè vezető képviselő.


A szabályozás életbe leptetéséhez a politikai megállapodást az Európai Parlament plenáris ülése és a Tanácson fogadja el. Ezt követően rendeletként közzéteszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában.


A szabályozás tervezet teljes szövege: https://www.europarl.europa.eu/RegData/commissions/envi/inag/2020/01-21/ENVI_AG(2020)646828_EN.pdf 

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói