MASZESZ

„Minden csepp számít!” Értékeld! - A Víz Világnap margójára


„Nem vehetjük már adottnak, hogy van vizünk”. Ezzel a kulcsüzenettel kezdődik a víz értékét fókuszba helyező, a fenntartható fejlődés vízügyi kérdéseire megoldást kereső, a nemzetközi összefogást, partnerséget, a kapacitásfejlesztést, oktatást és az egyéni döntések fontosságát kiemelő akciódekád, mely markánsan meghatározza a következő évtized vízzel kapcsolatos szakmai, politikai akciókat.


Az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete (VET) által a napokban nyilvánosságra hozott, Minden csepp számít! című vízügyi cselekvési program alapján indított tízéves akcióterv ma, a nemzetközi Víz Világnapon veszi kezdetét.


A programban a világ előtt álló vízügyi kihívások (vízhiány, vízellátás és szanitáció, vízzel összefüggő katasztrófák stb.) között azonosításra került a víz alulértékeltsége, valamint a víz és a természeti környezet közti kapcsolat fontossága.


Az első kihívást azért emeljük ki, mert üdvözöljük azt, hogy a legfelsőbb vízügyi vezetők által is megfogalmazásra került a víz megértésének, megbecsülésének, valamint a vízzel való helyes gazdálkodás megteremtésének a fontossága, és a víz értékelésének alapelvei között megjelent az oktatás, nevelés, tudásmegosztás jelentősége. Szövetségünk által összefogott szakmai közösségünk egyik legfontosabb feladatának tekinti ugyanis a gyakorlatban alkalmazható szakmai tudás és tapasztalat megosztását, hogy az együttgondolkodás és a magas színvonalú, megoldás-fókuszú, proaktív együttműködés megteremtésével segítsük az ágazatban dolgozó szakemberek munkáját. Ezzel hazai keretek között járulhatunk hozzá ahhoz a globális cselekvési programhoz, mely az elkövetkező tíz évben markánsan meghatározza a vizek védelméért aktívan tevékenykedő szakmai és kormányzati szereplők munkáját. Az oktatással, tudásmegosztással párhuzamosan, azzal összefüggésben kiemelten fontosnak tartjuk a fiatal szakemberek támogatását, elismerését, látásmódjuk, újszerű ötleteik megismerését. E gondolat mentén rendezzük meg immár hetedszer a Junior Vízgazdálkodási Szimpóziumot március 22-én, a Víz Világnapján és a tízéves vízügyi akcióterv kezdetén.


A természeti környezet és a víz közti kapcsolatot pedig azért emeltük ki, mert az megjelenik az idei jeles nap fő tematikájában is, hiszen a 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen! / A válasz a természetben rejlik”. Ez a gondolat nemcsak a vizek tisztaságára utal, hanem annak a szerepnek a megbecsülésére is, melyet a környezet a vízgazdálkodásban betölt.


„A víz kérdése e századra egyenesen élet-halál kérdéssé vált. Egyéneknek, közösségeknek, cégeknek, városoknak és országoknak egyaránt meg kell végre érteniük, hogy milyen szerepet tölt be a víz a földi életben, hogy milyen sokféle értékkel rendelkezik, hogyan kell vele bánnunk, hogyan kell megbecsülnünk.”  [1]


Büszkék vagyunk rá, hogy Szövetségünk aktív szerepvállalásával hozzájárulhatunk vizeink védelméhez, valamint ahhoz, hogy a víz, a települési vízgazdálkodás, és az ehhez kapcsolódó valamennyi termék és szolgáltatás társadalmi elismertsége és értéke kerüljön az őt megillető helyre kerülhessen.

 

#ivaluewater videó ITT megtekinthető.

---------------------------

[1] https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Viz/2018_03_14/minden_csepp_szamit

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói