MASZESZ

Mikroszennyezők a vízben – okok, kritériumok és megoldások Szakmai Nap összefoglaló

A 2019. április 17-én megrendezett „Mikroszennyezők a vízben – okok, kritériumok és megoldások” című MaSzeSz szakmai napon a vízi környezetben lévő mikroméretű szennyezőkkel foglalkozott. A témában felkért szakértők a problémakör történetének összefoglalójától nemzetközi és hazai kutatások, felmérések eredményeinek és következtetéseinek áttekintésén, a humánegészségügyi kockázatok becsléséről és a mezőgazdasági termékek termesztése során tapasztaltakról számoltak be.


Dr. Licskó István a BME címzetes egyetemi tanára a Szakmai Nap bevezető előadásban az elmúlt 50 év fontosabb történéseit mutatta be a témakörben, rámutatva az ebben az időszakban bekövetkezett vízanalitikai eszközök nagymértékű fejlődésének következményeire, valamint a jövőben várható teendőkre. Dr. Clement Adrienne, a BME docense a felszíni vizeink állapotát mutatta be a mikroszennyezők vonatkozásában, bemutatva a hazai jogi szabályozással kapcsolatos ismereteket. Dr. Fleit Ernő, az UTB Envirotec Kft. munkatársa a szennyezők humánegészségügyi kockázatának mértékével kapcsolatos dilemmákat vázolta, figyelemfelkeltő párhuzamokat vonva más kockázati tényezőkkel. Dr Plutzer Judit (Nemzeti Népegészségügyi Központ), a Dunán a közelmúltban végzett nagyszabású expedíciós mérések eredményeit elemezte és értékelte. Dr. Kun Ágnes, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetének munkatársa szakirodalmi adatok alapján a mikroszennyezők által a mezőgazdaságban okozott problémákra hívta fel a figyelmet, elemezve a növényekben történő szennyezőanyag feldúsulással kapcsolatos nemzetközi és hazai eredményeket.

 

IMG 6919s


Szalay András, az S-Metalltech 98 Kft. vezetője a hazai fejlesztésű, arzén, bór és fluor eltávolítására alkalmas adszorpciós víztisztítástechnológiai rendszerüket mutatta be, melyet ivó- és mezőgazdasági célú vízigények kielégítésére alkalmaznak Magyarországon, és külföldön. Kiemelte a szakterületen történő együttműködés fontosságát, és közös gondolkozásra buzdította a jelenlévő tudományos intézmények képviselőit. Bordós Gábor, a Wessling munkatársa a mikroműanyagokkal kapcsolatos hazai vízanalitikai fejlesztések eredményeit és a speciális anyagcsoporttal kapcsolatos jövőbeli feladatokat mutatta be.

 

IMG 6935s

 

 

Az elhangzott előadások megtalálhatóak a Tudástárban.

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói