MASZESZ

MaSzeSz előadás a 2018. évi Fenntarthatósági Csúcson


A vízszolgáltatás, szennyvíztisztítás valódi értékéről tartott nagysikerű előadást a MaSzeSz főtitkára a kilencedik Magyar Fenntarthatósági Csúcson.
Sinka Attila bemutatta a települési vízgazdálkodás szakemberei által végzett kiemelkedő társadalmi és környezetvédelmi értékkel bíró mindennapos munkát, és a társadalmi víz-érték válság által generált alternatíva fenntarthatatlanságát.Előadásában rávilágított, hogy környezeti krízisben lévő bolygónkon az ivóvíz-szolgáltatás mint létfontosságú szolgáltatásként, míg a szennyvíztisztítás a legfontosabb környezetvédelmi tevékenységként kell hogy szerepeljen az egyre tudatosabb társadalom megítélésben. Nem lehet többé ezek nélkül az ismeretek nélkül felelősen fenntarthatóságról beszélni, hisz a települési vízgazdálkodásnak nem létezik valódi alternatívája! Rávilágított, hogy bár a víziközmű-szolgáltatás szempontjából a palackozott víz nem jelent konkurenciát – hiszen átlagosan közel 0,4 liter palackozott vizet iszunk fejenként naponta –, óriási víz-érték válságra hívja fel a figyelmet az a tény, hogy az éves szinten palackozott vízre fordított lakossági kiadás már most több, mint amennyit vezetékes vízre költünk!

Ha a társadalom elveszíti a hitet abban, hogy a csapvíz egészséges, tiszta, fogyasztható ivóvíz, és a víziközmű szolgáltatás ennél is több: háztartási felhasználású víz-szolgáltatás, valamint teljes körű szanitáció, szennyvízelvezetés és -tisztítás, ha a víziközmű rendszerek fenntartásának és fejlesztésének támogatása helyett a fogyasztók áttérnek a palackozott vízre (főzéshez kezdetben, később akár fogmosásra, sőt, akár tisztálkodásra is) akkor a létfontosságú szolgáltatást nyújtó víziközmű rendszerek állapota fenntarthatatlanná válik, miközben az egy háztartásra jutó palackozott vízkiadás háromszázszorosát tenné ki a fogyasztók jelenlegi éves költségterhének,.

Erre a döntéshozói és társadalmi felelősségvállalásra hívja fel a figyelmet az Vízügyi Elnöki Tanács 2018. évi jelentése, melynek kommunikációjában Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője is megfogalmazta az egyetlen alternatívát: „Ha mindenki elvégzi a rá eső részt, a baj elkerülhető. A másik út pedig nem vállalható!”

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói