MASZESZ

Formabontó szakmai párbeszéd, és jövőtervező, közösségi szemlélet - MaSzeSz Konferencia

A települési vízgazdálkodás szereplőinek széles köréből meghívott, meghatározó előadókkal és közel száz résztvevővel együtt idén azt vizsgáltuk, mi vár az ágazatra az EU finanszírozást követő időszakban.


A korábbi évektől eltérően idei rendezvényünket interaktív, fórum és pódiumbeszélgetések struktúrájában rendeztük, mert így igazi szakmai párbeszéd alakulhatott ki neves előadóink és szakmai közönségünk között. Nagy örömünkre szolgál, hogy a konferencia témája, a gondolatindító előadások tartalma egy olyan együtt gondolkodást indított el, melyek eredményeit aktív szerepvállalással képviselhetjük a döntéshozók felé, és közösen adhatunk választ a települési vízgazdálkodást érintő kérdésekre.

 

A téma újszerű, izgalmas és friss szakmai megközelítésével azokat a stratégiai irányokat és technológiai megoldásokat kerestük, melyek lehetőségeket és jövőt biztosítanak a hazai víziparnak.

 

A globális célok, magyar szerepvállalás című panelben az urbanizáció felgyorsulásának társadalmi, gazdasági, környezeti hatását, a feszültségek csökkentésére kialakított nemzetközi célrendszerek (SDG) megvalósíthatóságát elemeztük. A fenntarthatóság szempontjából nélkülözhetetlen szolidaritásra fókuszálva - a megfizethetőség, fizetési hajlandóság és a víz-érték határok mentén - boncolgattuk annak lehetséges irányait. Megelégedésünkre szolgált, hogy szakmapolitikai, kormányzati szinten is foglalkoznak már a rekonstrukciós igények megvalósíthatóságával, és megfogalmazásra került a közös felelősségvállalás fontossága. A panelbeszélgetés során arról is folyt párbeszéd, hogy a Kohéziós Alap csökkentésével átrendeződő EU források hatással lesznek a 2021-2027 tervezési ciklus költségvetésére, de a környezetvédelmi és vízügyi célkitűzések megmaradnak. Emellett felértékelődik a vízbiztonság kérdése, valamint nélkülözhetetlen, hogy a vízügyi munka a fiatalok szemében vonzó legyen, hiszen a munkaerőhiány, az idősödő szakmai gárda és az utánpótlás megszerzésének és megtartásának nehézségei az ágazat minden szereplőjét komolyan érintik.


A jelenlegi fejlesztési-finanszírozási ciklus kihívásait áttekintve tervezői, üzemeltetői és kivitelezői oldalról egyarán elemeztük a víziközművek gazdasági lehetőségeit, összefoglaltuk tapasztalatainkat a tervezői-kivitelezői kapacitásokkal és erőforrásokkal kapcsolatban és összevetettük az önkormányzatok fejlesztésekben történő szerepvállalási lehetőségeit és elvárásait. Összességében elmondható, hogy a különböző ágazatban tevékenykedő szereplők egyaránt úgy vélik, rengeteget tanultunk az elmúlt EU finanszírozási időszakokban, melyek hozzásegítenek mindannyiunkat ahhoz, hogy a jövőben felhasználhassuk a pályázati, tervezési, kivitelezési tapasztalatainkat. Ezzel csökkenthetjük a projektfejlesztési munkák torlódását, hozzájárulhatunk az egyenletesebb munkavégzéshez, kiszámíthatóbb projektmegvalósításhoz.


A vízipar jövőjét vizsgáló interaktív pódiumbeszélgetésen több évtizedes tapasztalatokon alapuló tervekkel, lelkesedéssel, ésszerű és világos elképzelésekkel pozitív jövőképet vázoltak fel a szereplők, ahol aktív és proaktív részvétellel, új ötletekkel, friss szemlélettel mindannyian sokat tehetünk a fenntartható vízgazdálkodásért.

 

IMG 2191small


A konferenciát követően került sor a Dr. Benedek Pál díj átadására. A Szövetség legrangosabb díját életművük elismeréseként olyan szakemberek kaphatják, akik, a vízügy szakterületén hosszú időn keresztül kiváló és eredményes teljesítményt nyújtottak, kimagasló eredményt értek el. Idén Garai György okl. építő mérnök, vízellátás- és csatornázás szakmérnököt részesítette eben az elismerésben a MaSzeSz a hazai csatornázás, szennyvíztisztítás, szennyvíziszap kezelés üzemi tapasztalatainak, illetve azok nemzetközi kutatási eredményeinek szakszerű integrálásáért, továbbá a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Elnökségi tagjaként végzett több évtizedes odaadó munkájáért.


Az éves rendezvényünk második napján a települési vízgazdálkodásra fókuszáltunk. Akadémiai, oktatói, üzemeltetői és vízipari interaktív előadások keretében vizsgáltuk, hogy milyen pozitív tapasztalatokkal zártuk az ivóvízminőség-javító programokat, és milyen egyéb lépések állnak előttünk. Hogyan lehet a szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeit csökkenteni, hogyan lehet a tisztított szennyvizet újra hasznosítani és milyen lehetőségei vannak a szennyvíztisztító telepeken a mikroszennyezők eltávolítására. Vizsgálódásunk a szép számban megjelent, érdeklődő szakmai közönség bevonásával, a csapadékvíz-gazdálkodás, településméret alapján azonosítható különböző módozataira és feladataira is kiterjedt.


Külön örömünkre szolgált, hogy a második napon megrendezett MaSzeSz éves közgyűlésének részeként nem csak az aktív működésbe kezdő MaSzeSz Junior Tagozat beszámolóját hallgathattuk meg, de a még fiatalabb korosztály, a vizes szakközépiskolások részére meghirdetett innovációs díj pályázat nyerteseit és felkészítő tanárait is a szakmai közösség előtt jutalmazhattuk. A MaSzeSz 2018. évi Dr. Benedek Pál Innovációs Díjat a gyulai Göndöcs Benedek Középiskola tanulói kapták, míg a zsűri különdíjában a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnázium tanulói érdemelték ki munkájukért.

 

A két nap során a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség küldetéséhez hűen, magas színvonalon tudta felmutatni mindazt, amiben a legerősebb: átfogó szakmai közösségként vállalta fel a települési vízgazdálkodás kihívásokban és lehetőségekben gazdag szakterületének, felelős jövőtervezését.


Külön köszönjük előadóinknak, hogy részvételükkel és tartalmas, hasznos gondolataikkal megtisztelték Szövetségünket és köszönjük résztvevőinknek az aktív közreműködést, hiszen így lehetett friss, újszerű és előremutató a XIX. országos MaSzeSz konferenciánk!

 

A MaSzeSz konferencia előadásai megtalálhatóak a Tudástárban.

 

támogatói Lajosmizse 2018

 

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói