MASZESZ

Dr. Dulovics Dezsőné a Reitter Ferenc díj 2018. évi kitüntetettje

A vízügyi ágazat legrangosabb kitüntetését több mint öt évtizedes szakmai munkájának, életművének elismeréseként vehette át.


A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) által életre hívott életműdíj célja, hogy elismerje a víziközmű szolgáltatás, vagy az ezzel összefüggő környezetvédelmi, környezetgazdálkodási és az előzőekhez kapcsolódó tudományos, oktatási, publikációs területen végzett szakmai munkát, teljesítményt.


A kitüntetésében minden évben egy kiemelkedő személy részesülhet.


Nagy megtiszteltetés számunka és szívből gratulálunk a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) szakmai lapjának, a Hírcsatorna főszerkesztőjének, Dr. Dulovics Dezsőnének, aki a Víz Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen átvehette az elismerést, melyet az ivóvíz- és iparivíz-ellátás, víztisztítás, a csatornázás, szennyvíztisztítás, a vízanalitika és vízminőség-védelem területén több mint öt évtizedes kiemelkedő mérnöki, tudományos és oktatói munkájának, szakmaközéleti, tudományos és szakmai szervezeti aktív tevékenységének elismeréseként kapott.


Életút:
Dr. Dulovics Dezsőné dr. Dombi Mária mérnöki oklevelet Budapesten, az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen szerezte 1960-ban, majd ugyanott 1970-ben okleveles építési gazdasági mérnöki diplomát szerzett.


Az egyetem Vízgazdálkodási Tanszékén tanársegéd, majd megalapítja az Ybl Miklós Főiskola Mélyépítési, később Közműépítési Tanszékét, amely ma az Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építőmérnök Intézetének része.


Főiskolai tanár, oktatási főigazgató-helyettes, a Közmű- és Mélyépítési Tanszék csoportvezetője, 2007 óta professzor emerita.


Mérnöki, tudományos és oktatói munkája révén a mai hazai víziközmű kultúra egyik meghatározó személyisége.

 

Több mint száz publikáció, tankönyv, egyetemi jegyzet és szakcikk szerzője, a Vízgazdálkodási-tudományi Bizottságának, Vízellátási és Csatornázási Bizottságának tagja.


A Magyar Mérnöki Kamarának és a Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának alapítása óta tagja.


1999 óta részt vesz a Tagozat Minősítő Bizottságának munkájában.


A Magyar Szabványügyi Testület 130-Vízelvezetés és Csatornázás Műszaki Bizottságában 2002 óta képviseli a Magyar Mérnöki Kamarát.


2016. év második félévétől – férje halála óta – a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség HÍRCSATORNA periodikájának a főszerkesztője.

 

Dulovics Dezsőné díjátadó

 

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói