MASZESZ

Búcsúzúnk Vörös Ferenctől

Fájó szívvel és nagy szeretettel búcsúzunk Vörös Ferenctől, az FCSM Zrt. egykori vezérigazgatójától. Élt 81 évet.


voros ferenc

 

Vörös Ferenc pályafutását 1956-ban kezdte az FCSM Zrt.-nél, mint gépkezelő. Felsőfokú mérnöki tanulmányainak és rátermettségének köszönhetően fizikai munkásból lett a vállalat első számú vezetője. 23 éves vállalatvezetése alatt kiválóan kamatoztatta gyakorlati tapasztalatát, melyet a ranglétrán való feljutás közben szerzett. Irányítása alatt az FCSM Zrt. műszakilag megújult és eleget tudott tenni a nagy ütemben bővülő fővárosi csatornamű üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos elvárásoknak. A társaság élenjárt a műszaki újdonságok (pl. korszerű célgépek, átemelőtelepi automatizálások stb.) bevezetésében, saját fejlesztésű eszközök, rendszerek kialakításában. Vezetése alatt több mint 100 kilométernyi főgyűjtő és többszáz kilométernyi mellékhálózat épült a fővárosban és az átemelőtelepek is megújultak. Az egyik legnagyobb fejlesztés az Angyalföldi Szivattyútelepen és az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen történt, melynek köszönhetően nemcsak biztonságosabb lett a szennyvíz elvezetése, hanem jelentősen meg is emelkedett a tisztított víz mennyisége Budapesten.

 

Vörös úr számos szakmai szabadalom feltalálója, melyek közül nem egyet jelenleg is alkalmaznak. Nyugdíjazását követően is fáradhatatlanul tevékenykedett új módszerek, eszközök és a csatornahálózat üzemeltetésének fejlesztésén.

 

Vezetőként személyesen irányította és felügyelte a folyamatokat és mindemellett odafigyelt munkatársai problémáira. A nevéhez fűződik a szakemberpótlást biztosító ún. Mérnök Óvoda. Még ma is több kiváló szakember dolgozik a társaságnál, vagy akár a víziközmű szakma más területein, akik ennek a kezdeményezésnek köszönhetően tettek szert szaktudásuk javára.
A szakmában jegyzett a neve, így a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség alapító tagja és első elnöke ő volt.


Vörös Ferenc példaértékű pályafutását többször is elismerték különféle díjakkal. Hatszor kapott Kiváló Dolgozó és egyszer Kiváló Szolgálat elismerést. 1981-ben az Országos Vízügyi Hivatal díjazta kiváló munkáját, 1986-ban pedig Eötvös Loránd-díjban részesült. A Magyar Hidrológiai Társaság 1988-ban Pro Aqua díjat adományozott neki. 1994-ben elnyerte az Év igazgatója címet a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől.
Az 1997-es lengyelországi súlyos árvízi helyzetben nyújtott társasági helytállásért elnyerte a Belügyminisztérium Aranygyűrűjét. 1997-ben nyugdíjba vonulását megelőzően pedig a Főpolgármesteri Hivatal Pro Urbe elismeréssel díjazta munkásságát. 1999-ben Vízvilágnapi Emlékéremmel is méltatták tevékenységét. 2010-ben szakmai munkájának elismeréseként a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Arany fedlap díjban részesítette. Majd 2013-ban a Magyar Víziközmű Szövetség a szakma legrangosabb elismerését, a Reitter Ferenc-díjat is Vörös úrnak ítélte oda.

Vörös Ferenc búcsúztatása január 28-án, hétfőn, 15 órakor lesz a Budakeszi Köztemetőben (cím: 2092 Budakeszi, Temető utca /2402 hrsz./.)

 

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói