MASZESZ

Beszámoló - Digitális települési vízgazdálkodásban rejlő lehetőségek és a jó gyakorlatok

A digitális forradalom szilárdan beágyazódott mindennapjainkba kezdve attól, hogy miként lépünk kapcsolatba egymással, egészen a gazdálkodáson át, a pénzügyeink intézéséig. A digitális forradalom hatása a települési vízgazdálkodásra is egyre jelentősebb.

 

A klímaváltozás, vízkészletek csökkenése és sebezhetősége, mint a hazánkat is érintő globális tendenciák; valamint az ágazati alulfinanszírozottság keretei közötti víz- és viziközmű rendszerek üzemeltetése fenntartható módon rendkívüli kihívás. 

Ezen körülmények között különösen fontos az okos infrastruktúra alkalmazásának tudatos tervezése, mely új dimenziókba helyezi a rendszerek költséghatékony üzemeltetését, a veszteségek csökkentét és elősegítheti a szélesebb körű pénzügyi források elérhetőségét.

 

A MaSzeSz felvállalta a települési vízgazdálkodás műszaki és finanszírozási adaptálásának Magyarországi támogatását két részes webinárium keretében.

 

A sorozat első webináriuma 2020. november 06-án a globális folyamatoktól kezdve végig vezette a hallgatókat a digitális vízgazdálkodás fejlődésének útján, egészen a hazai jó példákig.

Ez a webinárium valóban különleges volt! Az előadók, az előadások és a technika számos újdonsággal szolgált!


Szöllősi-Nagy András tanszékvezető egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora „A digitális integrált vízgazdálkodás felé – Merre megy a világ, és hol tartunk mi?” című előadása segítségével kitekinttetettünk a bennünket körülvevő digitális világba. Az előadás végén képet kaphattunk egy tervezés alatt álló nemzeti digitális vízgazdálkodási programról.


Probojcsevity Ottó IT szakemberReményeink és félelmeink” előadása után bátrabban indítunk digitális projekteket.

 

Hizó Ferenc helyettes államtitkárDigitális fejlesztési kérdések a víziközmű szolgáltatás területén” című előadásában rámutatott, hogy a települési vízgazdálkodás tárt karokkal várja a digitális fejlesztéseket. Az előadás szerint az ITM pályázati forrásokat is biztosít a fejlesztéseknek.


Hogyan kell megvalósítani egy digitális fejleszt? Erre a kérdésre adott különleges választ Kozma László, a Digital Thinkers Kft. operatív igazgatója az „Egy ötletet sem hagyunk hátra…” című előadásában.


A hazai jó példákat Galambos Péter (HAWLE Kft.) és Ilcsik Csaba (WaterScope Zrt.) szolgáltatta az OKOS TŰZCSAP és a NYOMÁSMENEDZSMENT bemutatásával.

 

A webinárium előadási megtalálhatók a Tudástárban, illetve a webináriumról készült felvétel megtekinthető a MaSzeSz YouTube csatornáján.

 

A webinárium keretében megkérdeztük a hallgatók véleményét az ágazat digitális helyzetéről. Egy érdekes eredmény a sok közük:

 

web1 kerdoiv

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2020. november 12-én, a sorozat 2. elemében, a „WEB2 - Az üzemeltetői igények, finanszírozási lehetőségek és szállító kapacitások bemutatása” című webináriuma keretében hidat épít az igények és a lehetőségek között!


A webinárium tatalma:
- Mire vevők a szolgáltatók? - Szolgáltatói igények bemutatása.
- A szállítói kapacitások és finanszírozás bemutatása
   o Új technológiák és berendezések
   o Finanszírozási lehetőségek


Még nem késő bekapcsolódni a digitális világba. Regisztráljon a 2. webináriumunkra!

 

Részletes program, és jelentkezés: ITT

 

 

 

A webinárium sorozat kiemelt támogatói:

 

Hach Lange HawleJetting logo

 

 

A webinárium sorozat támogatója:

 

Digithal Thinkers Prominent nagywaterscope 

        

A webinárium pártolója:

 

Susterra Capital Partners Zrt fekvo

 

 

Egységes digitális települési vízgazdálkodásban rejlő lehetőségek és a jó gyakorlatok - 2/1. rész

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói