MASZESZ

Az Ivóvíz-irányelv átdolgozásra kerül. Az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodott az Irányelv átdolgozásról

A Környezetvédelmi és Közegészségügyi Bizottság 2020. február 18-án jóváhagyta az Európai Parlament és az Európai Tanács között 2019 decemberében megkötött ideiglenes megállapodást, mely célja a fogyasztói bizalom erősítése, az ivóvíz minőség és az ivóvízhez való hozzáférés javítása, valamint lakosság jobb tájékoztatása.

 

Az új jogszabály frissíti a minőségi előírásokat és meghatározza az ivóvízzel érintkezésbe kerülő anyagok - például csövek vagy csapok - minimális higiéniai követelményeit. A tervezet szerint az endokrin zavarokat okozó vegyületek, a gyógyszermaradványok és a mikró műanyagok a mérési és ellenőrzési rendszer kidolgozása után bekerülnek a megfigyelési listába.

 

Az új szabályok szerint

• az EU-országoknak javítaniuk kell az ivóvízhez való hozzáférést az EU-ban, például a közkifolyók felállításával, ösztönözni kell a csapvíz ingyenes vagy alacsony díjért történő kiszolgálását az éttermekben.
• Nagyobb átláthatóságot és a fogyasztók hozzáférését kell biztosítani az ivóvíz minőségére vonatkozó információkhoz.


Az Európai Bizottság szerint a fogyasztó bizalom erősödése és jobb minőségű vízhez való hozzáférés 17% -kal csökkentheti a palackozott víz fogyasztását.

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói