MASZESZ

Aktív MaSzeSz szakmai jelenlét az Aquaton-on

Mentorként, előadóként, zsűritagként vettünk részt a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány fenntartható vízvédelmi versenyén, az Aquaton-on.


A versenyre a környezetükért, a fenntarthatóbb jövőért tenni akaró fiatalok, egyetemi, főiskolai jogviszonnyal rendelkező vagy frissen végzett hallgatók jelentkeztek, akik felhő alapú, applikációk, robottechnológia, mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek alkalmazásával újszerű megoldásokat dolgoztak ki vizeink védelméért.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány felkérésére Sinka Attila főtitkár mentorként vett részt a döntőbe bekerülő fiatalok versenyén, ahol a résztvevők ötleteinek szakmai tanácsadójaként segítette a pályamunkák kidolgozását. A MaSzeSz vízérték szemlélet jegyében zajló aktív jelenlétével, előadásaival a fiatalok szemléletformálásán keresztül erősítette a víziközmű hálózatos témák, és a „láthatatlan vízfogyasztással” kapcsolatos társadalmi érzékenyítő ötletek elkészítését. Felkért zsűritagként munkájával hozzájárult ahhoz, hogy hasznos, a víziközmű rendszerek fenntarthatóságát szolgáló fejlesztések is az élmezőnybe kerülhessenek.
A verseny győztese társadalmi érzékenyítő ötletként egyfajta vízlábnyom számítást kidolgozva olyan applikációt fejlesztett, mely a termékek mögötti láthatatlan vízigényt hasonlítja össze látványos, figyelemfelkeltő módon. Második helyezettként olyan robotfejlesztés került kiválasztásra, mely a víztározók, vízhálózatok kamerás ellenőrzését végzi, a dobogó harmadik fokát a fogyasztói víztudatos magatartás erősítésére kifejlesztett, kád alá beépíthető, WC öblítésre használatos szürkevíz tartályos megoldás nyerte el.

Nagy örömünkre szolgál, hogy szakmai tapasztalatunkkal hozzájárulhattunk a számunkra fontos korosztály, a fiatalok szemléletformálásához, vízügyi, víziközművel kapcsolatos tudásuk elmélyítéséhez és megelégedéssel láttuk, hogy a résztvevők képzettségétől függetlenül milyen aktívan és lelkesen álltak hozzá a vizes kérdésekhez.

 

 Aquathon kép6 Aquathon1 kiemelt kép

A MaSzeSz ifjúsági tagozata, a Jurta közösen szervezi a Kék Bolygó Alapítvánnyal a Wetskills Water Challenge kéthetes nemzetközi versenyét. Ezen túl a MaSzeSz az eddigi együttműködésekre alapozva szorosabbra fűzi kapcsolatát a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvánnyal, melynek célja a magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységének növelése, a helyi közösségek bevonása ezek megoldására. A személyes környezeti felelősségérzet és a klímaváltozással szembeni fellépéssel kapcsolatos elkötelezettség kialakítása. Ennek érdekében az alapítvány kiemelten támogatja a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek többszintű oktatásának kialakítását és fejlesztését, a társadalom környezettudatosságának fejlesztését, a környezetvédelem és a klímaváltozás kapcsán az egyének és a társadalom értékszemléletének, viselkedésének, termelői és fogyasztói szokásainak, törekvéseinek megváltoztatását, a társadalom és a környezet közötti új viszonyrendszer kialakítását, a klímaváltozás hatásaival szemben való fellépést, az alkalmazkodás helyi és országos közösségi programjait.

Aquaton megjelenések a médiában:
TV2 - Innovátor magazin (a riport az Aquathonról 06:23 percnél kezdődik): tovább a videóhoz>>

Otthon is Műhely - online beszélgetés: tovább a videóhoz>>
Design Terminál tovább a cikkhez>> 
Technokrata tovább a cikkhez>>

 

Aquathon kép4 Aquathon kép3

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói