MASZESZ

Aktív magyar szerepvállalás a Vietnámi Víz Héten

Megfizethető és fenntartható vízipari megoldások jegyében zajlott a Vietnam International Water Week, melyen a magyar vízipart Kovács Károly, a Magyar Vízipari Klaszter és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) elnöke, az EWA korábbi elnöke képviselte.


Büszkék vagyunk rá, hogy a vízipar különböző szegmenseiben meglévő kimagasló magyar szakmai és innovációs tudás világszerte ismert. A Magyar Vízipari Klaszter, valamint a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség több éve dolgozik a magyar szakmai tudás világszintű elismertetéséért, amelyben fontos mérföldkövek a nemzetközi rendezvények, és szakembereink azokon történő aktív szerepvállalása, részvétele. Nagy öröm számunkra, hogy Kovács Károly, a Klaszter és a MaSzeSz elnöke, az Európai Vízügyi Szövetség korábbi elnöke a szervezők felkérésére részt vett és előadóként közreműködött a vietnámi Természeti Erőforrások és Környezetvédelmi Minisztérium (MONRE), és az irányítása alatt álló Vietnámi Vízügyi Együttműködés (Vietnam Water Cooperation Initiative, VACI) által szervezett nemzetközi szakmai seregszemlén és az azt kísérő szakmai, szakma-közéleti és szakpolitikai egyeztetéseken.


Kovács Károly az ENSZ Fejlesztési Program (UNDP), az Ázsia Fejlesztési Bank (ADB), a Világbank (WB) képviselői mellett közreműködött és felszólalt a konferencia nyitó ceremóniáján. A nyitónapon és azt követően több szemináriumon, szekción való aktív részvételével hozzájárult a rendezvény szakmai sikeréhez és az esemény fő mondanivalójához: hogyan biztosítható eredményes és megfizethető, valamint hosszú távon fenntartható megoldás a vízügyi kihívások hatékony kezelésére, az infrastruktúra fejlesztési igények teljesítésére. Kovács Károly hozzászólásaiban kiemelte, hogy a beruházások tervezésekor, az optimális technológia azonosításához nélkülözhetetlen, hogy a beruházás teljes életciklusa alatt keletkező költségeket figyelembe vegyük, mert csak így nyílik lehetőség költséghatékony és hosszú távon is fenntartható megoldások kiválasztására. Szakmai észrevételeiben felhívta a figyelmet a víz értékének ismertségével kapcsolatban a társadalmi személetformálás, lakossági bevonás fontosságára, valamint a szakmai készségfejlesztés, tudásmegosztás és nemzetközi vízipari és szakmai szervezeti szintű együttműködés kiemelt jelentőségére.


A térség számára a vízügyi fejlesztések terén nyújtott nemzeti és nemzetközi támogatások áttekintésére szervezett donor meeting-en tartott előadásában Kovács Károly bemutatta a magyar finanszírozási és támogatási lehetőségeket és azok eredményeit, továbbá ismertette a Közép-Vietnámban, Quang Binh tartományban megépült 10 000 m3/nap kapacitású, felszíni vízkivételi és víztisztító beruházást, mely az EXIM Bankon keresztül a Magyar Állam által Vietnámnak nyújtott, ún. kötött segélyhitel segítségével valósulhatott meg.


Az előadásokon való aktív szerepvállalás mellett, a konferenciát kísérő szakkiállításon saját standdal jelent a Magyar Vízipari Klaszter (MVK), a megjelenés fókuszában a hazai vízipari szaktudás nemzetközi eredményei, megoldásai, a tudástranszfer és együttműködés voltak.


A Hanoi Magyar Nagykövet úrral, a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium Kelet-Európai térségi igazgatójával folytatott szakmapolitikai találkozókon Kovács Károly további egyeztetést folytatott a további lehetséges vízügyi együttműködésekről.


A térség fontos a magyar vízipar számára, ezért bízunk benne, hogy az itt elért eddigi eredményeink és aktív szakmai szerepvállalásunk, jelenlétünk további üzleti és szakmai együttműködéseket generálhat Vietnám és Magyarország között.

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói