MASZESZ

Áder János: a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen

A Brazíliavárosban rendezett Víz Világfórum második napján, 2018. március 20-án Áder János köztársasági elnök kijelentette, hogy a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen.

 

A köztársasági elnök erről a "Víz és finanszírozás" című tematikus ülésen beszélt. Beszédében hangsúlyozta, hogy a fenyegető vízproblémák - a vízszennyezés, az elsivatagosodás, a tisztítatlan szennyvíz – miatt globális szinten évente mintegy 600 milliárd dollárt kellene költeni új technológiák bevezetésére. A vízzel kapcsolatos katasztrófák ma még kevesebb kárt okoznak évente, de ha a fejlesztések elmaradnak, akkor néhány év múlva a katasztrófák elhárítása márévi 600 milliárd dollárt is felemészthet - mondta Áder János.


Áder János brazíliavárosi tartózkodása során találkozott Michel Temer brazil elnökkel is, valamint beszédet mondott a Világfórum nyitóünnepségén, amelyben emlékeztetett arra, hogy az adatok drámai képet mutatnak: ötből két ember a Földön már napjainkban is vízhiányos régióban él. Emellett 2,1 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet fogyasztani, továbbá 4,5 milliárd ember - az emberiség kétharmada - szennyvizének kezelése nem megoldott. A szennyvíz 80 százaléka napjainkban is tisztítatlanul kerül vissza a természetbe. Az 1990 óta bekövetkezett ezer legpusztítóbb természeti katasztrófa 90 százaléka vízzel összefüggő volt - hangsúlyozta.


Áder János azt is hangsúlyozta, hogy a víz a gazdaság "hajtóereje". Ha "jól gazdálkodunk vele, hosszú távon is a jólétet gyarapítja", rossz döntésekkel viszont növekedés helyett 2050-re a világ különböző régióiban akár 14 százalékos GDPveszteséggel is számolni lehet.


Forrás: MTI

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói