MASZESZ

A szennyvíztisztítás jövője a Dunán innen és túl

Kovács Károly részt vett az első, a Duna vízgyűjtőjén megvalósuló fenntartható szennyvíztisztítás c. nemzetközi workshop-on Bukarestben.

 

November 28-29-én 20 országból több mint 120 résztvevő gyűlt össze a rendezvényen, hogy szakmai tapasztalatainak, tudásának, képességének felhasználásával aktívan együttgondolkodjon a Duna vízgyűjtő területén található országok szennyvízkezelési kihívásainak eredményes és hatékony megoldásán.

 

A rendezvény az ICPDR (a Duna Vízgyűjtőjén tevékenykedő vízszolgáltatók Nemzetközi Szövetsége), a Világbank és az Európai Bizottság Kutatás-Fejlesztési Központjának társfinanszírozásában valósult meg. Fő célja az volt, hogy a szerepek és a felelősségi körök meghatározása mellett a résztvevők közreműködésével azonosításra kerüljenek azok a legfontosabb lépések, melyek a fenntartható szennyvízkezeléshez az érintett országok, szakemberek, szövetségek és a vízipar szempontjából elvártak és szükségesek.

 

A programban a vitaindító témafelvetésekre rímelő szakmai előadások és panelbeszélgetések is szerepeltek, az alábbi három fő területen keresték a résztvevők a jövőbeni megoldásokat:
- Beruházás és finanszírozás
- Irányítás és üzemeltetés
- Innováció és technológia

 

Kovács Károly, a MaSzeSz elnökeként és az Európai Vízügyi Szövetség korábbi elnökeként vett részt a rendezvényen, ahol felszólalásában a vízhez kapcsolódó szolgáltatások megfizethetőségére, annak korlátaira, a víz értékére, a vízügyi beruházások megfelelő szakmai és gazdasági előkészítésének fontosságára, valamint ezen területeken fennálló készséghiányra, illetve annak leküzdésére hívta fel a figyelmet, mely a workshop egyik üzeneteként is azonosításra került.

 

Az eseményen megállapításra került, hogy az árképzés és a megfizethetőség továbbra is kihívást jelent a térség országainak (is), valamint az, hogy a szakmai utánpótlás és szakmai készségek eredményes fejlesztése helyi is nemzetközi szinten is az egyik legfontosabb megoldanivaló kihívást jelenti napjainkban. A megfogalmazott feladatok eléréséhez a nemzetközi szervezetek szakmai támogatása szükséges, hiszen a tapasztalatok és tudás megosztásával minden nap egy lépést tehetünk a víz-tudatos társadalom elérése felé.

A nemzetközi workshop előadásai elérhetők ITT

 

 

dsc 0535

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói