MASZESZ

168 óra a víz jegyében – stockholmi Víz Világhét

Kovács Károly, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke részt vett a Víz Világhét programjain, melynek témái felölelték a víz értékét, újra-értékelését, a fenntarthatóság gazdasági alapjait, az életciklusköltség-számítási módszereket, infrastruktúra fejlesztéseket, kibocsátás csökkentési lehetőségeket

 

A stockholmi Víz Világhét napjaink legjelentősebb vízügyi globális találkozója. Idén 133 országból több mint 3200 látogató vett részt az eseményen, melynek egy hete alatt több száz szekcióülés, workshop, egyeztetés került megrendezése elsősorban a fenntarthatóság jegyében. „A vízhiány erősödésével egyre inkább felismerjük a vízhez kapcsolódó értékeket, legyen az gazdasági, társadalmi, környezeti, kulturális vagy vallási. Hiszek abban, hogy a víz újraértékelésével mélyebb megértést és tiszteletet tanúsíthatunk ezen értékes erőforrásunk iránt és jobban fel tudunk készülni a hatékonyabb felhasználására” – mondta a kiállítás főszervezője, a Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet (SIWI) vezérigazgatója.

 

Kovács Károly, az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) korábbi elnökeként részt vett a nemzetközi világhéten. Előadást tartott és fórumbeszélgetést vezetett a Szennyvízkezelés reneszánsza: a kibocsátás-csökkentés erősítése című workshop-on, mely az EWA és a Xylem társszervezésében került megrendezésre azzal a céllal, hogy elősegítse az érdekeltek közötti, az intelligens technológiai megoldások szennyvízkezelés terén történő elfogadására irányuló párbeszédet. Az eseményen a kibocsátás-csökkentés lehetőségeinek elemzéséről, az infrastruktúra fejlesztések életciklusköltség-alapú európai megoldásairól, modelljéről egyaránt szó esett. Kovács Károly prezentációjában (ITT megtekinthető) a kibocsátások jellegén, a kibocsátás-csökkentés okain, módszerein túl arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogyan válhat hatékonyabbá a szennyvízgazdálkodás, ha az infrastrukturális beruházási folyamatokat tekintve a beruházásokhoz kötődő, több dimenzióban megjelenő hatások számbavétele mellett a gazdasági, pénzügyi fenntarthatóság jövőben biztosítására is gondolunk. Ennek kiemelkedő módszere a beruházási folyamatokban világszerte hatékonyan alkalmazott és elismert, neves nemzetközi szakmai szervezetek (pl. EWA) által támogatott életciklusköltség-számítás (Life Cycle Costing – LCC).

 

Az infrastrukturális beruházások finanszírozási lehetőségeit tárgyalta a Víz Világhét keretein belül az OECD, a Víz Világtanács és Hollandia által életre hívott kezdeményezés, mely a Kerekasztal a Vízügyi Finanszírozásokért elnevezést viseli. Kormányzatok képviselői, jogalkotók, beruházók, finanszírozó vállalatok, ipari szereplők, akadémiai és civil szféra képviselői kapnak meghívást eredetileg erre a tanácskozásra, de a Víz Világhét alatt szervezett megbeszélés nyilvános esemény volt. Kovács Károly az EWA és a Magyar Vízipari Klaszter, valamint a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség képviseletében közreműködött az OECD kerekasztal egyeztetésen is, ahol a megoldások, fejlesztési javaslatok elemzéséhez, értékeléséhez és a döntések megalapozásához szükséges életciklusköltség-alapú változatelemzésre hívta fel a figyelmet, mely a fenntarthatóság alapját is képezi egyben.

 

A Stockholmi Víz Világhét egyik kiemelkedő programja a nemzetközi ifjúsági vízügyi megmérettetés, az Ifjúsági Vízdíj ünnepélyes díjátadó ceremóniája. Az 1997-ben alapított díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) egyike a legismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a vízügy területén. A Világhéten megrendezett döntőn az országok versenyének első helyezettjei vehetnek részt. Magyarország öt éve csatlakozott a nemzetközi ifjúsági seregszemléhez és szervezi meg középiskolások számára a magyarországi döntőt.
A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj ez évi magyar versenyét Tari Anna, Stefán Kristóf és Szabó Nikolett, a kőbányai Szent László Gimnázium diákjai nyerték „Tanks of Water” c. pályázatukkal, így a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj versenyben résztvevő 33 ország közül ők képviselték hazánkat. A csapat a vízlábnyom csökkentése érdekében egy társasjátékot készített, melyben a résztvevők játékos formában szerezhetnek információt az egyes termékek virtuális víztartalmáról, víztakarékos módszerekről, vízkészletekről, víztisztítási módszerekről, stb.
A díjátadóra a Víz Világhét második napján került sor, az ünnepélyes ceremónián részt vett Áder János köztársasági elnök úr, a magyarországi forduló fővédnöke is.
A 15.000 dollárral járó Stockholm Junior Water Prize-t az idén két amerikai diák: Rachel Chang és Ryan Thorpe kapta. Munkájukban a Shigella, E-coli, szalmonella és kolera által szennyezett víz gyors tisztításának egy újfajta megközelítését mutatták be. A vigaszdíjat (Diploma of Excellence) a bangladesi csapat kapta ipari szürkevíz fotokatalitikus, TiO2 adagolással történő tisztításával foglalkozó munkájáért. A díjakat Viktória koronahercegnő adta át az augusztus 29-én tartott ünnepségen.


A nemzetközi verseny idei fordulója is sikerrel járult hozzá ahhoz, hogy a világ fiatalságának szemüvegén keresztül ismét fókuszba kerülhessen a környezetvédelem és a víz fontossága.

A rendezvényről bővebben ITT olvasható.


A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj versenyről készült mini videó megtekintése >>

Képek forrása: http://www.siwi.org/press/photos-videos/

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2018.évi működésünk támogatói