MASZESZ

MASZESZ slider

 • kozosseg

   

  Települési vízgazdálkodás

  Szakmai közösség

 • tudastranszfer

  Tudástranszfer

  Tapasztalatmegosztás

 • egyuttmukodes

  Társszervezetekkel való együttműködések

 • junior

  Fiatal szakemberek

  Juniorok támogatása

 • Fogyasztói tájékoztatás

   

  Tájékoztatás

  Fogyasztói víz-érték kommunikáció

 • Nemzetközi kapcsolatok

   

   

  Aktív nemzetközi kapcsolatok

Hírcsatorna

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) megújulási folyamatának kiemelt fontossággal bíró lépéseként új arculattal, és a kor követelményeinek megfelelően, elektronikus formában jelentetjük meg szakmai lapunkat, a Hírcsatornát. A Hírcsatorna széles körben történő terjesztésével célunk, hogy hatékonyabban megszólítsuk a hazai települési vízgazdálkodási ágazat képviselőit, a víziközmű és vízipari cégeket, illetve a minisztériumokat és hatóságok mellett az önkormányzatokat és a témában érintett oktatási intézményeket.

 

A megújult Hírcsatornában továbbra is lehetőséget biztosítunk olyan vízipari cégeknek, akik hirdetéseik elhelyezésével kívánják felhívni a vizes szakma képviselőinek figyelmét a legújabb fejlesztéseikre, eredményeikre, szolgáltatásaikra, melynek árszabását a letölthető médiaajánlat tartalmazza.

 

Elkötelezettek vagyunk a friss, aktuális és professzionális szakmai lap kialakítása mellett, és bízunk benne, hogy olvasóink is pozitívan értékelik majd a törekvéseinket.

Impresszum:
Kiadó és terjesztő: Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz)
Kiadó székhelye: 1134 Budapest, Váci út 23-27. Msz 608.
A fordításokat készítették: Simonkay Piroska okl. mérnök, és Dr. Borsos Béla
Főszerkesztő: Dulovics Dezsőné Dr.
A főszerkesztő munkatársa: Madarász Emese
Tördelés: Két Zsiráf

Megjelenik minden második hónapban

 

Napjainkban a membrán bioreaktor (MBR) a szennyvíztisztításban nagyon korszerűnek tűnő megnevezés. Az ilyen rendszerek egy hagyományos eleveniszapos bioreaktorból, és az ahhoz valamiképpen kapcsolódó, utóülepítést helyettesítő ultraszűrő membrán egységből állnak. Az ultraszűrő lehetővé teszi, hogy a gravitációs utóülepítőshöz képest a bioreaktor iszapkoncentrációja 3-4-szeresére növelhető legyen. Természetesen az utóülepítésnek, s az ultraszűrésnek is szükségszerűen jelentkeznek a bioreaktorra gyakorolt hatásai, üzemeltetési következményei. Az ülepítésnél ez az iszap szűrőhatása, valamint sűrűsödése, az ultraszűrésnél a permeábilitás változása, csökkenése a felületen kialakuló iszap, valamint az iszap rétegszűrését rontó komponensei koncentrációjának a növekedésével. Hogy az ultraszűrővel történő iszapszeparáció milyen változásokat okoz az eleveniszapban, s azok milyen módosításokat igényelnek a nitrigén és foszfor tápanyagok eltávolítása gyakorlatában, kialakításában, üzemeltetésében, ritkán magyarázzák a túlzottan általános berendezés leírások. A biológiai részletek pontosabb megismerése érdekében összegyűjtött alábbi rövid ismeretanyag az Olvasó ilyen irányú ismereteit próbálja kibővíteni.

Hogyan lehet Ön is
a MaSzeSz tagja?

 • Miért legyek MaSzeSz tag?
  A valódi szolgáltatást végző, független szakmai szervezetként tevékenykedő MaSzeSz működésének és aktív munkájának, tagjai részére nyújtott szolgáltatásainak alapja és egyben feltétele a tagság.
 • A belépésről
    A MaSzeSz várja mindazon egyéni- és céges tagok jelentkezését, akik azonosulva a MaSzeSz törekvéseivel, csatlakoznának szakmai közösségünkhöz, és tagságukkal támogatni kívánják a szervezetünk által felvállalt célkitűzések elérését. A minél…

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

 • A SzeBeton Zrt. fő tevékenysége a csapadékvíz,- szennyvíz elvezetésben használatos vezetékrendszerek és különféle műtárgyak, valamint a szennyvíztisztításban, a környezetvédelem területén alkalmazott előre gyártott berendezések gyártása és forgalmazása. Rendszereit és termékkínálaát…