MASZESZ

Garai György: Szakaszos üzemű eleveniszapos szennyvíztisztítás

Az eleveniszapos szennyvíztisztítás folyamatos üzemű vagy szakaszos üzemű technológiával történhet. A folyamatos üzemű változat a XX: században az egész világon elterjedt.

 

Általános ismertetés
Az eleveniszapos szennyvíztisztítás folyamatos üzemű vagy szakaszos üzemű technológiával történhet. A folyamatos üzemű változat a XX: században az egész világon elterjedt.
A gépészeti és folyamatirányítási technológia fejlődése és beszerzési költségeinek csökkenése lehetővé tette szakaszos üzemű szennyvíztisztító telepek létesítését. A szakaszos üzemű telepek alkalmassá tehetők szerves anyag lebontásra, nitrifikációra, denitrifikációra és foszfor eltávolításra is. A szakaszos eljárásokat SBR eljárásoknak nevezik. A betűszó az angol Sequencing Batch Reactor kifejezésből származik. A CASS (Cyclic Activated Sludge System), a C-TECH (Cyclic Technology) ICEAS (Intermittent Cycle Extended Aeration System) rövidítések szintén szakaszos eleveniszapos eljárásra utalnak.
A szakaszos technológiákat általában kisebb, napi néhány ezer köbmétert fogadó telepeken alkalmazzák. Egyes források kb. 20000m3/nap alatti mennyiségekhez tartják optimálisnak. Létesültek ugyanakkor napi több százezer köb-méter mennyiséget tisztító szakaszos üzemű telepek is. Sok változatát dolgozták ki és hozták létre, amelyek abban megegyeznek, hogy a biológiai tisztítás és a fázisszétválasztás egy térben történik és a tisztított víz elvezetése szakaszos.

Tovább olvasom a cikket >>>

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2019.évi működésünk támogatói