MASZESZ

  • 2017. június 22.

Szennyvíz és szennyvíziszap energiatartalmának jobb kihasználását lehetővé tevő eljárások Szakmai Nap

Június 22-én Szennyvíz és szennyvíziszap energiatartalmának jobb kihasználását lehetővé tevő eljárások címmel szakmai napot szervez a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz).

 

A szennyvíztisztítás során kinyerhető energia hasznosítása a jelenlegi gazdasági környezetben egyre fontosabb feladatot ró a felelős üzemeltetőkre, de alapját képezhetik egy a “Smart City” szemléletű gondolkodásmód kialakulásának is. A szennyvíz hőenergiájának, valamint a szennyvíziszap-biogázból származó hő és villamos energiájának hasznosítása mellett, a szennyvíztisztítás technológiai optimalizálása is számottevő gazdasági lehetőséget rejt magában.


A lakossági vízfelhasználás a gazdaság energiafelhasználásának mintegy 2-3 %-át jelenti a gazdaságilag fejlettebb országokban. Ennek mintegy ¾ része a vízellátásra, s azon belül is döntően a vízmelegítésre kerül felhasználásra. A szennyvíz hőenergiájának a jövőbeni nagyobb mértékű hasznosítása ezért egyre égetőbb feladatunk lesz.
A szennyvíz biológiailag bontható anyagai viszont közvetlen módon, a szennyvíziszap biogázzá, illetőleg abból hő és villamos energia termelésre biztosítanak lehetőséget. Komolyabb nyereségre akkor számíthat egy szennyvíztisztító, ha a lakossági szennyvíz mellett az iparból is kap biológiailag jól fermentálható, másutt nehezen hasznosítható termelési maradékot.
Fontos kérdés ezeken túl, a szennyvíztisztítás folyamatában a technológia optimalizálásával csökkenthető beruházási és üzemeltetési veszteség is. Ez részben az aerob biológia kapacitásának csökkentését, illetőleg a metánkihozatal növelését jelenti. Az utóbbi maximálását viszont a denitrifikáció szerves tápanyag igényének a szükségessége korlátozza. Éppen ezért a denitrifikáció, illetőleg a nitrogéneltávolítás kis részlépésekkel történő optimalizálása külön jelentőséggel bír az üzemeltetésnél.


A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség ezúton tisztelettel meghívja Önt az Szennyvíz és szennyvíziszap energiatartalmának jobb kihasználását lehetővé tevő eljárások című szakmai napjára.


Jelentkezését a kitöltött és cégszerűen aláírt Jelentkezési lap 2017. június 15. határidőre való megküldésével tehet meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

  • A Fővárosi Vízművek Zrt. a Főváros és a hozzá tartozó agglomeráció területén ivóvíz- és iparivíz-szolgáltatási, ivóvíz-átadási, továbbá szennyvíz-szolgáltatási és -tisztítási tevékenységet végez. Vezetékei több mint 5000 kilométer hosszan hálózzák be…